ship to gaza

Allt svårare för Israel att försvara blockaden

I morgon är det meningen att fartygen med hjälpsändningar till det isolerade Gaza ska komma fram till målet. Vår korrespondent i Mellanöstern säger att Israel får allt svårare att försvara blockaden mot Gaza, som fördöms internationellt av såväl FN som EU.

Medborgarrättsgrupper i flera länder, bland andra Sverige står bakom aktionen "Ship to Gaza". Men frågan är om planen håller – fartygskonvojen är försenad.

Ekots korrespondent i Mellanöstern, Cecilia Uddén säger att förseningen beror på planeringsmissar från organisatörernas sida.

De åtta båtarna i konvojen har nu samlats i havet utanför Cypern, och där hade man tänkt att alla kändisar som deltar, parlamentsledamöter och bland andra Henning Mankell skulle ansluta.

Men det har cypriotiska myndigheter satt stopp för, något man hade meddelat arrangörerna från början.

Vad kommer att hända när båtarna kommer fram till Gaza?

– Det finns långtgående planer på att den israeliska flottan kommer att blockera konvojen, borda fartygen och tvinga in dem till den israelisk hamn där dessa 700 personer ska förhöras och ställas inför två val: antingen låta sig deporteras frivilligt eller hamna i fängelse, säger Cecilia Uddén.

En tv-sänd konfrontation med aktivister är naturligtvis en propagandaförlust för Israel, men många menar att Israel redan har förlorat PR-kriget. Israel får allt svårare att försvara blockaden, som fördöms internationellt av såväl FN som EU.

Men det man är rädd för från Israels sida är att om man släpper igenom båtarna nu kommer 20 båtar nästa månad, och strax är blockaden bruten med handelsförbindelser till havs mellan Gaza och omvärlden.