kalmar

Sinnenas Park - grön medicin

Sinnenas Park vid länssjukhuset i Kalmar har blivit en riktig oas mitt i sjukhusmiljön. I går var det konstvernissage med insamling till verksamheten. 

Vernissagen arrangerades för andra året i rad. Ett tjugotal konstnärer varav bland annat en läkare som målar och en sköterska på LAH som gör smycken till vardags ställde ut.

Det är Geriatriska kliniken vid länssjukhuset som står bakom parken som vem som helst kan utnyttja.

Irene Fransson, som är socioterapeut, berättar att dagis i närheten brukar komma hit med sina barn och att barnpsyk brukar låta sina patienter sitta här och rita och måla.

– Tanken med den här parken är att vi ska kunna stimulera alla våra sinnen. Den är till för allmänheten också. Man är välkommen vem som, säger Irene Fransson, och tillägger att på torsdagseftermiddagarna är det café.

I parken finns en rad stationära konstverk, bland annat en födande kvinna av Erik Höglund, bänken Bladvila av Johanna Eriksson och Livets Dans en skulptur av Christer Jeansson. I parken finns ett par fontäner och snart ska det anläggas en bäck med en bro.

Rotary Kalmar Slott var på plats vid vernissagen och räckte över en check på 10 000 kronor till verksamhetschef Arne Sjöberg. Pengarna ska gå till bron som beräknas kosta runt 150 000 kronor. Tanken är att bron ska vara platt med löstagbara räcken, en så kallad barr, så att den som vill kan gå på den och träna men så att också personer som går med rullator eller åker rullstol ska kunna gå över den.

Sedan tidigare finns det olika underlag som gatsten, asfalt, grusgång, gräs och trappor att träna på.

En av de som haft nytta av parken är Monica Beyersdorf som går patientmålarkurs. Hon har en ovanlig ögonsjukdom och har dessutom drabbats av en stroke:

– Vi är ett himla bra gäng, alla har vi våra sjukdomar. Och vi kan prata om det.

Monica mår bättre i själen av att måla, hon målar allt beroende på hur hon känner sig. Hon målar glada katter och mer abstrakta former som uttrycker sorg.

– Om jag mår bra innerst inne mår alla runt omkring mig bra. Det hjälper inte om jag äter tabletter. Min man och mina barn ser ju på mig att det är ju inte jag då, det är inte mamma som står där.

Monica Beyersdorf säljer sina tavlor och har bestämt sig för att skänka hälften av det hon får in till målarkursen på sjukhuset som behöver pengar till material.

Hon har dessutom en tavla hängande på ett av rummen på avdelning 15 där hon behandlades för stroke:

– Det var bara vitt allt, rum tre var det, det glömmer jag aldrig. När man ligger på sjukhuset och bara tittar i intet då är det skönt att vila ögonen på något som ger hopp och man blir glad.

– Jag tycker det var bra att de byggde den, säger Kajsa Stenvinkel, som är juniorscout i Falkens scoutkår, om Sinnenas Park. Hon och hennes kompisar sjunger och säljer korv dagen till ära.

– För då kan gamla ha något ställe där de kan ha lugn och ro. Lite ny stämning, att det inte bara är vitt inne i sjukhuset utan det kan vara lite grönt.