Afghanistan

Tillträdande ambassadör kritisk till barnhem

Sveriges tillträdande ambassadör i Afghanistan, Torbjörn Pettersson, är mycket kritisk till Migrationsministerns förslag om att bygga särskilda barnhem i Afghanistan dit ensamkommande flyktingbarn kan skickas istället för att få stanna i Sverige.

Tanken är att barnen ska kunna återförenas med sina föräldrar, men Torbjörn Pettersson sa i Ekots lördagsintervju i dag att han inte tror på idén.

– Jag tycker att det låter ganska teoretiskt för att problemet är att den afghanska statsmakten inte kan garantera människors säkerhet, det är ju därför man flyr. Att man då skulle kunna skapa omsorgscentra där man skulle kunna garantera den här säkerheten känns som en väldigt stor utmaning och någonting som verkar vara väldigt svårt, säger han.

Torbjörn Pettersson är generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén och blir ambassadör i Kabul i höst.

Idén med särskilda hem för ensamkommande flyktingbarn utreds just nu, men själv tvivlar han. Frågan kommer sannolikt att hamna på hans blivande ambassadörsbord.

– Jag måste utreda och se om det finns förutsättningar, om det finns sådana fall. Det är ju självklart så att om man är tjänsteman så tar man sig an de uppgifter man får, säger Torbjörn Pettersson.

Han har tidigare uttryckt mycket kritik mot omvärldens och därmed även Sveriges Afghanistan-politik, nu är han mer försiktig.

Biståndet som ökar under de närmsta åren ska i högre grad kanaliseras via Världsbanken och inte enligt regeringens ursprungliga tankar via statsapparaten som är mycket korrumperad.

Antalet svenska soldater är också lagom nu, tidigare skulle de helst vara färre. Även arbetsuppgifterna är klokare, med mer utbildning av afghanska trupper och inte bara patrullering, men fortfarande tycker han att den militära miljardsatsning bör utvärderas på samma vis som biståndet – frågan är hur.

– Det är en svår fråga, ungefär lika svårt som att mäta effektiviteten av budgetstöd. Man får ibland använda metoder som att mäta om förtroendet har ökat eller inte för styrkor. Jag tror att Sverige skulle komma bra ut i en jämförande studie till exempel, om jag pratar med folk uppe i Mazar-e-Sharif-regionen så ser man ganska positivt på svenska trupper.