ESKILSTUNA

Minkkinen vann bastu-SM

Sirkka Minkkinen från Eskilstuna blev svensk mästare i bastu-SM, som avgjordes i Eskilstuna idag. Hon tog hem guldet på damsidan genom att stå ut i 110 graders hetta i 1 minut och 33 sekunder.

– Jag mår väldigt bra, men jag brände mina fingrar, säger Sirkka Minkkinen efter tävlingen.

Vinsten blev en glad överraskning för Sirkka Minkkinen, som aldrig tävlat i bastubad förut. Hon ställde upp för skojs skull och tog hem segern bland åtta tävlande.

Men hon vann med knapp marginal på tiden 1:33. Hon höll ut tre sekunder längre än tvåan Eeva Niva. Bronset gick till Susanna Airissalo-Taimi som var i bastun i 1 minut och 25 sekunder.

Sirkka Minkkinen får nu representera Sverige i bastu-VM i Heinola i Finland. Men hon är inte säker på att hon kommer åka.

– Kanske, man vet inte. Vi får se, säger hon och menar att det blir svårt att bräcka finländarna.

Bland herrarna vann Jonas Jaako från Övertorneå. Han var i bastun i 3 minuter och 30 sekunder.

Bäst i herrklassen var Kimmo Turunun, som höll ut en dryg minut längre än Jonas Jaako. Men eftersom han är från Finland kan han inte bli svensk mästare.

Silvret bland herrarna gick till Tommy Rautio från Luleå som satt i hettan i 3 minuter och 25 sekunder. Brons blev det för Raino Jaako, också han från Luleå, på 2 minuter och 50 sekunder.Petra Levinson
petra.levinson@sr.se