Umeå

Segelflygets dag firas

Segelflygning är en rätt liten hobby, men det vill Umeå segelflygklubb ändra på, genom att fira segelflygets dag under söndagen. Då bjuds alla intresserade in till Umeå City Airport för att prata med piloter och ta sig en tur upp i luften.

 Krister Andersson är en av piloterna bakom arrangemanget.

– Att flyga är att leva. Det är lite som att köra motorcykel eller hoppa fallskärm, det är den där frihetskänslan man söker när man flyger.

Segelflygets dag firas i hela landet på söndag. Här i Umeå berättar Krister Andersson, som själv flugit segelflyg i 30 år, att syftet med dagen främst är att locka fler ungdomar till klubben.

– Segelflyg är en ganska liten hobby i Sverige, den behöver bli större och om man ser till min egen klubb så har vi åldrats betydligt, vi som började för 30 år. Vi söker fler ungdomar.

Eftersom man söker just ungdomar får de som är mellan 15 och 20 år möjlighet till en gratis tur upp i luften och Krister Andersson hoppas att det ska göra att fler ska upptäcker tjusningen med segelflyg.

Men det är inte farligt att segelflyga då?

– Det är nog farligare att spela fotboll där du vrickar fötterna hela tiden.

Vad måste man göra för att få flyga själv?

– Man får nog räkna med att det tar nästan ett år. På vintern läser man teorin, sen börjar man flyga på våren, hur lång tid det tar sen beror lite på hur aktiv man är själv.

Reporter: Tünde Simó

tunde.simo@sr.se