Blinkande ljus vid övergångsställen

Nu testas nya aktiva varningssystem vid fem övergångsställen i Uppsala. Bilister uppmärksammas med hjälp av blinkande ljus när gående är på väg att passera gatan.

Nu får herr gårman-skylten sällskap av en sensor och solcellslampor som ska varna bilister för att gående är på väg mot övergångsstället. Man har tidigare haft uppe varningssystemet i vissa delar av landet men då bara för att studera den tekniska funktionen. Nu ska man alltså för första gången göra mätningar av hur det påverkar trafiksäkerheten vid dessa övergångsställen. Projektet finansieras av trafikverket och ska utvärderas om ett halvår.
– Vi har lagt fokus på övergångsställen som framförallt används av äldre personer därför vi vet av flera undersökningar att äldre drabbas hårdast av olyckor vid övergångsställen, säger projektledare Olle Lindh.

Kommer ni att sätta upp sådana här vid alla övergångsställen i Uppsala?
– Nej det tror jag inte och det vore inte så bra för då vänjer man sig vid det här. Det här ska vara på ställen där det finns speciella anledningar.

Men det kan ju vara så att någon kommer och går mot övergångsstället och inte går över, vad händer då?
– Går de bara förbi så händer ingenting men vinklar de och går emot övergångsstället så startar det här varningsljuset.

De gående lär inte lägga märke till de här så lätt, vad säger du om det?
– Egentligen ska de inte göra det, för de ska inte ändra sitt beteende. De ska ju vara uppmärksamma och helst ha kontakt med bilen.

Nu är jag här vid övergångsstället och skylten framför mig har lampor fästa ovanpå som tar emot signaler från en vit sensor som sitter en bit ifrån. Här hittar jag också Gerd Westin som strax ska gå över gatan.
– Jag tycker det är bra, det är en säkerhet för oss som är lite äldre och skröpliga, säger hon.

Sanna Karlsson
upplandsnytt@sr.se