friidrott

Susanna Kallur comebackade på 100 m häck i hemlighet

Susanna Kallur är tillbaka. På lördagen gjorde häcklöperskan hemlig comeback i en GP-tävling i Spanien.

Tiden var ingen höjdare, men Kallur var bara glad att kunna tävla igen. Riktigt glad.

Några spanjorskor, någon fransyska, inga världsnamn. Men Susanna Kallur tävlar igen. För första gången sedan hösten 2008.

– Det var ju skitroligt. Det är helt underbart att vara tillbaka. En cocktail av känslor, säger Kallur till TT.

På lördagen vann hon 100 meter häck i en mindre GP-tävling i spanska Palafrugell, norr om Barcelona. Där har hon legat på träningsläger ett tag, och att comebacken kom just där var således ingen tillfällighet.

– Jag tänkte eventuellt att jag skulle ha den som premiär. Men för en och en halv vecka sedan kände jag att jag nog ska stryka mig ändå, att det var för tidigt. Men i torsdags sade jag att jag nog ska göra ett försök. Det definitiva beslutet tog jag inte förrän 20 minuter före loppet.

Det blev ingen briljant tid, 13,14, men det viktigaste - av skadan, en stressfraktur i smalbenet, kände hon inget.

– Nej, inte under loppet. Men nu värker det lite grand, men så har det varit på träning också. Det tar några dagar, sen släpper det.

Viktigast var ändå att skadan inte störde, att det funkade. Tiden var dålig, men Susanna Kallur ser framåt med tillförsikt.

– Jag har en lång resa tillbaka. Jag vill springa på 12,40-tider, jag vill inte harva runt 13 sekunder. Formen finns där, verkligen. Men häck är så mycket teknik. Men nu känner jag att det funkar i alla fall.

För att minska pressen på sig utifrån, valde Kallur att hålla comebacken hemlig.

– Eftersom jag själv har varit osäker på benet, jag har inte haft någon aning om någonting. Så visst var det skönt att göra det så här.

Härnäst hoppas hon kunna tävla i Diamond league-galan i New York den 12 juni.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se