Koreakonlikten

Kina vägrar kritisera Nordkorea

Kina vägrar fortfarande att kritisera Nordkorea för sänkningen av ett sydkoreanskt krigsfartyg. Vid ett toppmöte som avslutades i dag i Sydkorea försökte både värdlandet och Japan att få Kina att fördöma Nordkoreas agerande, men förgäves.

Tvådagarsmötet här i Sydkorea avslutades med att Kinas premiärminister Wen Jiabao nöjde sig med att vädja om minskade spänningar och stabilitet i regionen.

Det var betydligt mindre än vad värden, president Lee Myung Back, och japanske regeringschefen Yukio Hatoyama hoppats på.

De ville att Kina, som det enda landet med betydande inflytande i Nordkorea, offentligt skulle ställa sig bakom den internationella utredning som klart slog fast Nordkoreas ansvar för torpederingen av ett sydkoreanskt krigsfartyg i mars, då 46 sjömän dog.

Kinas premiärminister Wen sa heller inget om ifall Peking är redo att ställa sig bakom åtgärder mot Nordkorea i FN:s säkerhetsråd.

Analytiker säger att Kina inte vill riskera ökad press på Nordkoreas regim som kan leda till instabilitet och möjligen kollaps.

Kommunistiska Nordkorea säger att anklagelserna är falska och en konspiration, och hotar gå i krig mot Syd om Seoul tar till repressalier mot Pyongyang.

Särskilt upprört verkar Nordkorea över att Syd snart tänker börja med propagandasändningar med hjälp av högtalare vid gränsen. Nord hotar skjuta på högtalarna.

Sydkoreas president Lee, som i fråga om reaktionerna på sänkningen av krigsfartyget starkt backas av USA, sa i dag att hans land inte tänker tolerera fler militära angrepp från Nord, men att Seoul inte har för avsikt att gå i krig mot Nordkorea.

– Vi är inte rädda för krig, men vi vill inte ha krig heller, sa han.