Partirådet

FP vill vika en miljard till lärlingsplatser

Folkpartiet vill avsätta en miljard till 40 000 nya lärlingsplatser som ett sätt att motverka ungdomsarbetslösheten.

Folkpartiet vill femdubbla antalet lärlingsplatser i gymnasieskolan och på komvux. En särskild lärlingsmiljard ska avsättas och finansiera 40 000 nya platser och förslaget ska in i det gemensamma borgerliga valmanifestet.

– Jämfört med andra länder är Sverige ett land där det är svårt för ungdomar har svårt att få sitt första jobb. En förklaring till detta är att vi inte har lärlingsanställningar, sa Folkpartiets ledare Jan Björklund vid partirådet i Uppsala i dag.

Han menar att bilden av Sverige som ett land med skyhög ungdomsarbetslöshet kan ändras med förslaget om 40 000 nya lärlingsplatser i gymnasiet och komvux.

För att lyckas ska kommunen eller skolan få ett så kallat stimulansbidrag på 25 000 kronor per lärling och år. Men skolan bedöms ändå inte kunna utöka med mer än 10 000 - 11 000 nya platser om året. När antalet platser är fullt utbyggda beräknas kostnaden bli en miljard om året.

Folkpartiet vill också häva förbudet mot lärlingslön i gymnasieskolan – i till exempel Danmark får eleverna en liten lärlingslön.

– Det blir tillåtet att göra det, och en del företag kommer att vilja göra det kanske mot slutet av utbildningen för att knyta till sig duktiga medarbetare för framtiden, säger Jan Björklund.

Men kan inte elever lockas att hellre gå lärlingsprogrammen än i den vanliga skolan?

– Ja, men lärlingsutbildningar är någonting mycket bra, så jag är inte orolig om de lockas dit.

Sedan 2008 går 8 000 elever på försök en sådan här lärlingsutbildning med två dagar i skolbänken och tre dagar på en arbetsplats. Och enligt Jan Björklund tenderar eleverna i högre grad fullfölja sina utbildningar.

Partirådet, denna gång i Uppsala, är Folkpartiets högsta beslutande organ mellan partiets landsmöten och Jan Björklund inledde sitt tal med att försvara yttrandefriheten och konstnären Lars Vilks, som blev anfallen när han visade en film där nakna homosexuella män bär masker som ska föreställa profeten Muhammed.

I dagarna tackade Lars Vilks ja till att genomföra ytterligare en föreläsning på Uppsala universitet, eftersom den första blev avbruten.

– Lars Vilks har provocerat islamister, och det utmanar. Men han har all rätt att uttrycka sina åsikter, precis som hans kritiker har samma rätt att uttrycka sina. Men ingen har rätt att tysta någon annan med våld, sa Jan Björklund.

Jan Björklund kritiserade också den rödgröna oppositionen för deras krav på USA att avveckla alla sina militärbaser de har i andra länder, en fråga som debatterats flitigt i veckan.

– Ingen annan vettig regering i världen tycker så här. Men tänk omvänt, fråga Usama bin Ladin, eller ayatollorna, vad de tycker om Mona Sahlins nya krav. De skulle jubla.