handboll

"EM blir fantastiskt kul"

Sveriges damer besegrade i dag Tjeckien i EM-kvalet med 31-25. Därmed har laget kvalificerat sig till EM-slutspelet.


De svenska damerna hade råd att förlora söndagens match med sex mål, eftersom man tidigare besegrat Tjeckien med 28-21 på bortaplan. Ungern var klar etta i EM-kvalets fyralagsgrupp. Matchen i Skövde gällde andraplatsen, som också ger en biljett till mästerskapet i december.

Men det blev ingen riktig kamp. Sverige gick loss till 6-0 på nio minuter, och avancemanget till EM var sedan aldrig hotat. Det svenska försvaret var tufft och alert i första halvlek, och anfallsspelet både effektivt och varierat. Det gav 17-10 i paus.

Andra halvlek började med flera svenska utvisningar och en tjeckisk upphämtning. Det blev 19-16 och senare 23-21. Tjeckien ville vinna matchen, även om Sverige lagt beslag på EM-biljetten. Med tio minuter kvar hittade dock hemmalaget skärpan igen och gick ifrån till en ohotad seger med 31-25.

EM spelas i Danmark och Norge, och kan på så vis bli extra speciellt för många i det svenska landslaget. Nio av de 14 spelarna i matchen mot Tjeckien har hört hemma i danska klubbar denna säsong.

I EM 2008 kom Sverige nia. I VM i Kina 2009 blev det en 13:e plats.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se