Givarländer synar samarbetet i Zimbabwe

På tisdag inleds ett givarmöte för Zimbabwe i Oslo. Tio länder – bland dem USA, Storbritannien och Sverige – ska diskutera det humanitära biståndet och hur samarbetet och arbetet med reformer fungerar i samlingsregeringen.

Det är en skör process, men Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai menar att det görs framsteg.

– Vi har gått in i den här överenskommelsen utifrån nödvändighet. Vi är alla engagerade för att säkra en mjuklandning av krisen i Zimbabwe och leverera den förändring som människor förväntar sig, säger Morgan Tsvangirai.

Samlingsregeringen är en strategisk nödvändighet för att genomföra de demokratiska förändringar som är så nödvändiga i Zimbabwe. Vi har fortfarande problem att lösa, men arbetet fortsätter, uppgav Morgan Tsvangirai under sitt besök i Pretoria.

Reformerna ska leda fram till grundlagsändringar, till exempel för landets vallagar och yttrandefriheten. Nyligen fick två nya dagstidningar tillstånd att verka, men frågan är om givarna tycker att det är tillräckligt för att utöka det humanitära biståndet.

Det finns fortfarande punkter i regeringens samarbetsavtal som inte har uppfyllts. Det är Tsvangirais parti MDC som är drivande i reformarbetet och president Mugabes Zanu-PF som har privilegier att förlora, som bromsar det.

Internationella observatörer pratar allt mer om att man måste överväga att också lätta på de sanktioner som drabbar president Mugabe och hans närmaste. Detta för att säkra den reformprocess och de grundlagsändringar som är nödvändiga för att nästa val ska bli fritt från våldsamheter.

Folkomröstningen om grundlagsförändringarna har skjutits upp från augusti i år till 2011.

Nästa val kan hållas inom en inte alltför avlägsen framtid, kanske redan nästa år och senast 2014.

– När grundlagsändringarna är beslutade så är det jag och president Mugabe som fattar beslut om ett valdatum, säger Zimbabwes premiärminister Morgan Tsvangirai.