val 2010

Skandaler kan avgöra Vetlandavalet

Skandalerna som rullats upp i Vetlanda de senaste åren, inte minst fallet Louise, kan bli en valfråga i Vetlanda.
- Det hade kunnat varit annorlunda om det inte varit borgerligt styre, hävdar Carina Strömbäck (V).

Våren 2007 hamnade Vetlanda kommun på allas läppar. Då berättade Svt:s Uppdrag granskning historien om Louise, som levt med sin missbrukande pappa i flera år utan att socialförvaltning ingripit. Uppmärksamheten blev enorm, Vetlandabor demonstrerade, politiker hotades, och dåvarande socialnämnden fick inte ansvarsfrihet.

Förra våren var det dags för ny kritik. Då visade det sig att överförmyndaren i Vetlanda misskött en ung flickas affärer.

Händelserna har uppenbarligen satt sina spår och Gunilla Hjelm (C), kommunalråd i Vetlanda är inte förvånad över det.

- Jag tror inte man har glömt och jag tror inte man ska göra det heller utan istället dra lärdom av det som hänt. Det finns bara ett sätt och det är att jobba med kvalitet.

Efter fallet Louise har socialförvaltningen organiserats om, och fungerar i dag mycket bra enligt Gunilla Hjelm.

Det tycker också Carina Strömbäck, vänsterpartist som själv satt i den nämnd som inte fick ansvarsfrihet när fallet Louise var aktuellt. Hon hoppas att det som hänt dom senaste åren ska bryta ett mångårigt borgerligt styre i kommunen.

- Man hoppas ju att det blir en förändring när det gäller det.

- Våra verksamheter måste ju få kosta och det är vi beredda att bidra till, säger vänsterpartisten Carina Strömbäck.

- Vänsterpartiet har ju alltid månat om sådana här frågor och man kan tänka sig att lägga resurser på det - så det hoppas jag att det hade varit annorlunda, säger Carina Strömbäck.