Oljan fortsätter att drabba fiskare

Oljebolaget BP förbereder nu nästa metod för att försöka stoppa oljeläckan i mexikanska golfen. Under tiden fortsätter oljan välla ut i havet, och en fjärdedel av de statliga fiskevattnen är nu helt avstängda för fiske.

31-åriga Allie Labouef har försörjt sig som fiskare sedan han var 16 år. Vår släkt är fiskare sedan generationer tillbaka, säger han. Nu sitter han sysslolös på en träpall på kajen i Grand Isle i Louisiana.

Fiskeindustrin i Louisiana sysselsätter runt 30 000 personer. Delstaten står för närmare hälften av skaldjursproduktionen i USA, men oljeutsläppet har lamslagit verksamheten. En fjärdedel av de federala fiskevattnen är nu avstängda på grund av oljeläckan.

– Jag vet ingenting om framtiden längre, säger Allie Labouef. Hans räktrålare har legat stilla vid kaj i tre veckor, medan oljan fortsätter välla ut i havet. BP väntas senare i dag inleda nya försök att täta läckan.

Den här gången ska man försöka kapa det läckande röret och ansluta en ny ledning. En riskabel metod, som om den misslyckas, kan öka oljeutsläppet ytterligare, med uppemot 20 procent, enligt Vita husets expertgrupp.

För varje dag som går växer kritiken mot BP och mot president Obama för hanteringen av oljekatastrofen. Men räkfiskaren Allie LaBoeuf vill varken kritisera oljebolaget eller presidenten.

– Allt jag hoppas på är att de får stopp på oljan säger han, så att mina barn en dag kan fiska i de här vattnen, men just nu ser det inte ut att bli så.