Arjeplog

Vd misstänkt för tjuvjakt

En vd för ett känt företag och en företagare som erbjuder jaktresor, är båda misstänkta för ett jaktbrott i Arjeplogsfjällen. I dag ska rättegången vid Luleå tingsrätt avslutas, men det är inte första gången de är misstänkta för jaktbrott.

De två männen, varav en är en samebymedlem med jakträtt på markerna, har tillsammans med ytterligare en person skjutit en älgko på ett olagligt sätt. 

Enligt utredningen ska det vara en av gästerna som skjutit.

När det gäller jaktbrott så räcker det att man har ett syfte att döda eller spåra. Det kräver alltså inte att man har skjutit ett djur. Därför menar åklagare Rickard Finnberg att han har täckning för att åtala alla tre, trots att det inte är klarlagt vem av de tre som skjutit.

Men det är inte första gången som de tre är misstänkta för jaktbrott.

Hösten 2008 togs de av polisen alla tre då de körde med vapen på en fyrhjuling, och det i samma område som de nu är misstänkta ha tjuvjagat i.

Där de då greps hittades också en nyligen dödad älg men då det inte gick att styrka brottet så las utredningen ner, enligt den polis som utrett båda händelserna.

Men alla tre fick böter. Bland annat fick vd:n fick böta 18 000 kronor, den andra gästen 6600 kronor.

Och i höstas var det dags igen. I flera dagar följde länsstyrelsens naturbevakare de tre männen och deras förehavanden och enligt deras iakttagelser ska de tre då ha skjutit en älg.  De tre naturbevakarnas spaningar är också det som åklagaren har som sin starka bevisning.

De inblandade förnekar brott och menar att det är den som har jakträtten som har fällt älgen, vilket han också har erkänt.

Men åklagaren har genom de vittnen som finns till händelsen, en annan bild.

Idag kommer förhandlingen att avslutas vid Luleå tingsrätt.