Lidingö

Nytt mögellarm på förskola

Möglet har kommit tillbaka till Farkostens förskola i Lidingö, trots en sanering för flera miljoner. Bland föräldrar och personal växer nu oron för att huvudvärk och exem ska komma tillbaka.

Radio Stockholm berättade för ett år sen om de omfattande mögelproblemen. När kommunen undersökte lokalerna visade det sig att hela grunden var kraftigt mögelangripen. Efter mycket kritik från föräldrar och personal stängdes förskolan och genomgick en totalsanering som kostade åtta miljoner.

– Det här oroar mig lite för barnens skull och för personalens. Det var så jobbigt förra gången det var problem med mögel. Det var bara ett år sedan förskolan Farkosten kunde öppna igen efter fyra månaders totalsanering av lokalerna, säger Karin Wigert om har två barn på förskolan.

Personalen hade då länge klagat på molande huvudvärk, ständiga näsblodsattacker och att flera av barnen utvecklade astma. Förskolepedagogen Jessica Lindén fick själv kraftiga smärtor i huvudet.

– Jag hade en extremt svår huvudvärk som satte sig på ena sidan i ansiktet som tedde sig som en liten ansiktsförlamning nästan och vi fick gå och göra en skallröntgen, säger hon.

Mögelskandalen på Farkosten gjorde att kommunen gick igenom alla 35 förskolor i Lidingö – åtta andra visade sig också ha akuta mögelproblem.

Föräldrarna och personalen på Farkosten fick ett löfte av kommunen att lokalerna nu var i toppskick och problemen med mögel fösvunna. Men tidigare i veckan kom beskedet – mögel hade återigen hittats vid ett avlopp i ett skyddsrum.

Föräldern Karin Wigert tycker att det är konstigt framförallt efter löftena från kommunen.

– Jag tycker det känns så tråkigt. När fastighetschefen står och garanterar oss i juni förra året att "nu är det mögelfritt" och så är det inte så.

Sven Riddarström är chef för fastighetskontoret.

– Vi beklagar och vi förstår att föräldrarna är oroliga det är vi också och därför har vi gjort en helhetsinventering för att upptäcka det här i tid.

Men tycker du att ni har gjort tillräckligt när det här kommer tillbaka?

– Vi har gjort allt vi har kunnat göra sen visar det sig att vi inte har gjort det eftersom det kommer tillbaks. Vi måste hitta en ännu bättre lösning för att det här inte ska återuppstå, säger han.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se