Palestina-konflikten

Israel har slagit till mot Gaza-skeppen

Israeliska soldater har bordat flera av skeppen som är på väg till Gaza med förnödenheter som mat och cement.

Med på resan är även flera hundra aktivister och flera personer skadades när fartygen stormades av israeliska soldater, det kommer även rapporter om att upp mot tio aktivister blivit dödade.

Israels militär har nu infört en censur som stoppar all rapportering om döda och skadade.

Läs också:

Enligt israelisk tv har 19 personer dödats när militären stoppade de fartyg som var på väg mot Gaza med förnödenheter. FN:s säkerhetsråd ska nu träffas för att diskutera den israeliska bordningen av hjälpkonvojen.

Utanför det israeliska konsulatet i Turkiet samlades tusentals människor för att visa sitt missnöje efter Israels bordning av hjälpkonvojen. 

– Det som Israel har planerat att göra, att ingripa på internationellt vatten det är oacceptabelt i sig. Sen har det gått väldigt, väldigt snett och ansvaret måste klarläggas och utkrävas, säger Carl Bildt.

Enligt israelisk media så har aktivister från fartygen börjat transporteras till sjukhus och häkten i Israel. Man rapporterar även att oskadda aktivister ska ha förts till ett fängelse i Beer Sheba.
Fartygen som var på väg mot Gaza var lastade med byggmaterial, skolböcker och medicin. Israel har velat avbryta fartygens resa på ett diplomatiskt sätt de senaste dagarna men nu imorse stormades fartygen.
Två båtar har nu förts till hamnen Ashdod i Israel.

I en lokal i Göteborg har Stellan Vinthagen som är  en av initiativtagarna till Ship to Gaza, som är en del av den internationella hjälpkonvojen, tillsammans med andra från föreningen hållt en vaka sen i fredags. De har följt konvojen via telefon genom twitter, bloggar och  videostreaming.    
– Det sista vi hör är Dror Feiler, som var på vårt fartyg Sofia, och han berättar att de andra två fartygen bordats och att det svensk-grekiska fartyget är på väg att bordas.