Mättat fett överskattad riskfaktor

Att minska intaget av mättat fett är inte det bästa sättet att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. I stället bör man se till att undvika snabba kolhydrater om man vill minska risken att drabbas, visar en ny dansk studie.

Forskarna har följt 53 644 medelålders män och kvinnor i en genomsnittlig tid på 12 år, vilket gör studien till den hittills största som tittar på hur olika typer av kolhydrat och fetter påverkar hälsan, skriver Svenska Dagbladet.

Under studietiden drabbades 1943 personer av hjärtinfarkt – och forskarna kunde konstatera att snabba kolhydrater, exempelvis i form av socker eller vitt mjöl, var en betydligt större riskfaktor än det mättade fettet.

För varje fem procent av energiintaget som byttes ut från mättat fett till snabba kolhydrater, så ökade risken att drabbas av hjärtinfarkt med 33 procent.

Referens:
Hu et al. Are refined carbohydrates worse than saturated fat? American Journal of Clinical Nutrition, 2010; 91: 1541-1542, first published online April 21, 2010. Doi:10.3945/ajcn.2010.29622.