Reinfeldt: "Helt oacceptabelt"

Fredrik Reinfeldt säger att han tycker att det "helt oacceptabelt med våldsanvändning mot en humanitär transport".

Regeringen har dock inte fått särskilt mycket information om händelsen.

– Vi vet ännu så länge inte tillräckligt. Det finns en diskussion om det har varit på internationellt vatten. Vi vet ännu inte den fullständiga konsekvensen av våldsanvändningen och det är klart, det vill vi klarlägga.

Han säger att Sverige i kontakter med EU och direkt med Israel utfärda skarpa reaktioner om uppgifterna om dödande ombord på fartygen visar sig stämma.

Mona Sahlin, Lars Ohly och Maria Wetterstrand fördömer Israels aktion mot fartygen. I ett gemensamt uttalande kallar de händelsen för ett övervåld mot humanitära aktivister.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin menar att det inte kan bli tal om en uppgradering av handelsavtalet med Israel.

– Att det här agerandet, om nu uppgifterna stämmer, det måste få konsekvenser, om nu uppgifterna stämmer. För det är så allvarligt, det är fullständigt oacceptabelt.

Vänsterledaren Lars Ohly tar till kraftord när han beskriver händelsen:

– Detta visar Israels rätta ansikte och om begreppet "satans mördare" är på plats någonstans, så är det nu, säger Vänsterpartiets ledare Lars Ohly.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund anser att Israels våldsanvändning inte alls står i proportion med det hot som Israel har utsatts för.

– Det här är ju en kalldusch inte minst för oss som betraktar oss som Israels vänner.

Centerledaren Maud Olofsson tycker att det är viktigt att alla parter anstränger sig för att få fram sanningen.

– Det andra är att vi måste göra alla ansträngningar vi kan för att lösa den humanitära situationen för människorna som lever i Gaza, säger hon och berättar att hon har förståelse för människor som vill engagera sig humanitärt med Gaza.

Moderata ungdomsförbundets (MUF) ordförande Niklas Wykman tycker dock att det är bra att Israel lyckades stoppa Ship to Gaza, även om han anser att händelse bör utredas om huruvida någon har agerat fel.

– Det är bra att skeppen inte kommer fram och ger legitimitet åt Hamas, som förtrycker befolkningen på Gaza. Det har beskrivits som en humanitär aktion men det är en politisk aktion som syftar till att skapa en konflikt, säger han till TT.

SSU:s ordförande Jytte Guteland reagerar kraftigt på MUF-ordförande Niklas Wykmans uttalande.

– Det är bland det värsta han har gjort. Det är totalt oacceptabelt. Det handlar om våld och mord på hjälparbetare och brott mot folkrätten, säger hon till TT.

TT/Ekot