Staffans boktips

Jonas Jonasson: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

En underhållande och fantasifull skröna om 100-åringen som drar från sitt rum på äldreboendet. En "roadnovel" full av uppsluppenhet men även sorgesamma inslag, allt blandat med Allans möten med många av seklets historiska personligheter.

Nick Tosches: Hellfire- berättelsen om Jerry Lee Lewis

(tidigare utgiven med titeln Skärseld)

Alla omslagets reklamcitat om hur fantastisk denna biografi om rock´n rollikonen Jerry Lee Lewis är, är för en gångs skull alldeles sanna. Jag har läst åtskilliga artistbiografier genom åren, men trots att denna levnadsteckning inte sträcker sig längre än till 1982, kommer jag inte på mer än någon enstaka som är ens i närheten av dennas brinnande intensitet. L äs!

Peter Bergting och Jens Lapidus: Gängkrig 145

Bergting står för teckningarna och Lapidus för texten i denna seriependang till den sistnämndes böcker som brukar sammanfattas under begreppet Stockholm Noir. Resultatet här är lika svart men också mycket spännande., dessutom skickligt berättat, inte minst i bild. En fascinerande serieroman som bör läsas av alla som uppskattat "Snabba cash" och "Aldrig fucka upp".

Ingrid Elfberg: Gud som haver

Inger Elfberg debuterar med denna kusliga roman om en liten pojke som utsätts för ett övergrepp av en pedofil. Den dömde gärningsmannen bedyrar i ett brev sin oskuld och en kuslig och gräslig händelsekedja nystas upp när pojkens mamma börjar undersöka alla omständigheter.

Peter Robinson: Kall som graven

Sommartid är deckartid. Den senaste pocketutgåvan från Peter Robinsson är en titel som kronologiskt utspelar sig före " En ovanligt torr sommar". Inspektör Banks får i uppdrag att leta efter en överordnads dotter som rymt till London. Robinson håller högsta, brittiska deckarklass och är en njutning i varje hängmatta!

Steve Sem-Sandberg: De fattiga i Lodz

Denna August-vinnare var verkligen årets bästa roman 2009. Berättelsen om det judiska ghettot i Lodz och dess av nazisterna utsedde ledare är en makalös skildring av en ondskefull tid. En roman som kräver en del av sin läsare men som i gengäld ger mycket tillbaka och inte minst, fastnar i minnet.

En klassiker:

En kulturgärning är den klassikerutgivning som gör att det idag går lätt att få tag i titlar som Hjalmar Söderbergs Doktor Glas, Karin Boyes Kallocain, Emily Brontés Svindlande höjder, John Steinbecks Vredens druvor eller Dostojevskijs Brott och Straff. Jag lyfter på solkepsen!