Umeå

Dom i Loomismålet

Idag föll domen efter rånförsöket mot Loomis värdedepå i Umeå i slutet av maj i fjol. 
Fyra av de fem åtalade männen får långa fängelsestraff.

Två av de fem männen döms till sex års fängelse. Männen åtalades också för mordförsök men frias på den punkten.

En tredje åtalad döms till fängelse i 6 år och 9 månader och en fjärde till 5 år och 4 månader.

Den femte åtalade frikändes helt för medverkan i planeringen

Den omfattande rättegången har hållits i Stockholms Tingsrätt under våren.

Söndag morgon kvart i nio

Det var en solig söndagmorgon, den 24 maj, som rånförsöket genomfördes av fyra män från Stockholm.

Kl 08.46 kom två kvinnliga väktare till Loomisdepån för att förbereda en sedeltransport. 8.59 kom två manliga väktare med en värdetransportbil som de skulle frakta sedelbuntar i till olika företag i Umeåområdet. När sedelbuntarna var klara för lastning 09.25 backades värdetransportbilen in i omlastningsrummet.

Analys av mobiltelefontrafik visar att i det ögonblicket ringde en okänd person till en av de nu dömda rånarna för att sätta igång rånförloppet. Dessutom startade den okände med ett mobilsamtal en avledningsmanöver där två män satte eld på en bil vid polishuset och försvann på motorcykel. Det är fortfarande okänt också vilka de var.

Loomis värdedepå ligger i den stora byggnad som posten hade sin sortering i för några år sen, och som nu märks genom stora Bravidaskyltar.

Okänd ringer startsamtal

Och startade av mobilsamtalet kör alltså rånarna in på I20-området från öster i två bilar. Fyra män kliver ur med automatkarbiner i händerna och rånarluvor på huvudete. De spränger dörren till depån och det hörs över hela Haga när sprängladdningen som satts vid dörrlåset exploderar. Då ingriper polisen på olika sätt och börjar bland annat beskjuta rånarna.

Att rånförsöket blev en så våldsam historia med skottlossning, prickskyttar, förlupna kulor och en dödsskjuten hund förklaras delvis av att polisen fått tips i förväg om rånet. Man hade fått åtminstone två namn och de stoppades för trafikkontroll på E4 vid ett tillfälle - en månad före rånet.

Insatsstyrkan på plats efter tips

Tipsen gjorde att polisen kunde placera personal i den internationella insatsstyrkian på plats - bland annat tvåhundra meter från depån i Hagaskolan tvärsöver E4:an. Därifrån ingrep en av prickskyttarna med skottlossning.

En av de fyra dömda blev allvarligt skadad av polisbeskjutning och vårdades flera veckor på umeå universitetssjukhus och på sjukhus i Stockholm. Han skadades med minst fem skott skjutna mot överkroppen och benen. Två av kulorna fanns kvar i kroppen och man kunde konstatera att de kom från en av automatkarbinerna.

Och domarna blev 6 år och och 9 månader för en 44-årig man, 6 år vardera för en 39-årig och en 48-årig man, och en 33 åring dömdes till fängelse i 5 år och 4 månader.

En femte man som var åtalad för medhjälp frikändes helt.

Hårda straff

De här straffen bedöms som hårda av jurister, i den meningen att försök till grovt rån normalt skulle hamna i undre delen av straffskalan, dvs nånstans kring 4 år.

Straffet för grovt rån ligger mellan 4 - 10 års fängelse. För "vanligt" rån är straffet mellan 1 - 6 år.

Men här har det handlat om noggrann planering med mycket vapen - och dessutom grov skadegörelse och då handlar det om polishunden som sköts till döds. De är värderad till över huindratusen kronor.

Mordåtal ogillades

Och utöver det skadestånd. Men sju poliser begärde skadestånd på 100 000 kronor för kränkning och fyra av dem får 25 000 vardera. De fyra Loomis-anställda begärde 30 000 kronor för kränkning men tilldömdes 10 000 vardera.

Det blev ingen dom för mord, för tingsrätten tyckte inte som åklagaren. Det fanns ingen planering för att poliser skulle dödas, fastslår tingsrätten.

Reporter Tommy Engman
tommy.engman@sr.se