Örebro - Ship to Gaza

Örebro står upp för Gaza

Måndagmorgonens israeliska aktion mot båtarna som var på väg till Gaza med förnödenheter väcker starka reaktioner runt om i världen. På Våghustorget i Örebro kommer en manifestation hållas på kvällen klockan 19:30.

Socialdemokraten Ala Idris i Örebro, har deltagit i insamlingarna kring projektet.

Hon är besviken över hur skeppen har bemötts av Israel.

– Det är oerhört tragiskt, och jag blir ledsen när jag hör vad som hänt med båtarna. Det är inte acceptabelt att staten Israel angriper båtar, som kommer med förnödenheter, på internationellt vatten, säger hon.

Hon tycker inte att det är fel att hjälpa andra med förnödenheter som till exempel mediciner och rullstolar.

Enligt israelisk TV så beräknas omkring 19 människor ha dödats när israeliska soldater bordade de sex skepp som ingår i Ship to Gaza-konvojen.

De flesta av de döda är turkar, uppger turkiska aktivister i Gazaremsan enligt AFP. Enligt dessa Gazabaserade källor har minst 15 liv krävts under räderna ombord.

Isreal och Egypten håller Gazaremsan i en blockad på grund av Hamas-styret som råder där. Hamas är terroriststämplade, även om de har kommit till makten genom demokratiska val.

Och den senaste veckan har Israel med ilsken diplomati försökt hejda aktivisterna.

– Vi tänker inte låta flottan nå Gaza eftersom detta är en kränkning av Israels suveränitet, sade Israels biträdande utrikesminister Danny Ayalon förra veckan.

Och i ett pressmeddelande från IDF, israeliska försvaret, så hade "En del av deltagarna tycks ha planerat att lyncha de (israeliska) styrkorna"

"Under bordningen av fartygen attackerade demonstranterna IDF-marinpersonal med skotteld och lätta vapen, däribland knivar och påkar. Dessutom tillgreps ett vapen från en av IDF-soldaterna", hette det. IDF uppger vidare att demonstranterna "klart och tydligt" hade förberett en vapeninsats i förväg.

"Som ett resultat av denna livshotande och våldsamma aktivitet vidtog flottstyrkorna åtgärder för att skingra kravaller, inklusive skotteld".

Dagens händelser har väckt starka känslor och reaktioner runt om i världen.

Sverige bör kalla hem sin militärattaché från Israel och verka för att EU:s handelsavtal med Israel suspenderas, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, som är på besök i norra Irak.

– Israels övervåld är oanständigt, säger hon.

Sahlin understryker samtidigt att det viktigaste fortfarande är att se till att Israels blockad av Gaza bryts.

Veronique Slottberg
TT