Lycksele/Malå

Klart med 100 nya jobb till inlandet

Nu är det definitivt klart med den affär mellan Sveaskog, Hedlunda industri och Norrfog AB som kommer att ge 100 nya jobb i Lycksele och Malå.

Den nya möbelfabrik som Hedlunda Industri AB kommer att bygga i Lycksele och Norrfogs satsning i Malå är en satsning på en kvarts miljard i nya produktionsanläggningar.

Sveaskog ska leverera talltimmer som ska bli furumöbler till Ikea.

I Lycksele har framtidshoppet man pratat om i flera år varit guldgruvan i Fäboliden.

Men i tysthet har ett annat projekt vuxit fram som kommer att få en väldigt positiv effekt för jobben Lycksele. Redan idag är Hedlunda industri Lyckseles största privata arbetsgivare med ett hundratal anställda. Planerna på ytterligare en möbelfabrik som kommer att sysselsätta nästan lika många läckte ut i vintras, men då var inte finansieringen klar och affären inte i hamn som den är nu.

På onsdag inbjuder de tre företagen till en pressinformation då man ska berätta om detaljerna.

Sveaskog som är den största markägaren i inlandet förbinder sig att leverera ca 100 000 kubikmeter talltimmer årligen. Det handlar alltså om stora virkesvolymer som kommer att vidareförädlas i inlandet.

Hedlunda industri är kända för att knyta lokala underleverantörer till sig så det är många mindre företag som också kommer att tjäna på den här affären som för många inlandsbor är bästa nyheten som hänt för jobben och framtiden på många år.

Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se