Norrbotten

Narkotikahärva nystas upp

På måndagen inleddes en tio dagar lång rättegången i Gällivare. Det handlar om en omfattande narkotikahärva som nu nystas upp inför tingsrätten.

Utredningen visar på förgreningar mot kusten där en man nyligen dömts för narkotikabrott.

Fyra personer, en kvinna och tre män, är åtalade och misstänkta för brott.

En 42-årig Gällivarebo misstänks för grovt narkotikabrott och åklagaren påstår att 42-åringen har köpt totalt 585 gram amfetamin alternativt metamfetamin under hösten 2009. På gatan är ett sådant parti värt cirka 300 000 kronor.

Den misstänkte erkänner att han köpt 80-100 gram men för eget bruk. Han upprepar också att han i förhören har erkänt mer för att få tillstånd att ringa hem till sin hustru och sina barn. Och tar nu tillbaka en del av det han sagt i förhören.

Det är bland annat mängden som avgör om ett brott är grovt eller inte säger kammaråklagare Magnus Nilsson.

– Om man nu räknar rent mängdmässigt så säger man att gränsen går vid 250 gram. Men det är bara en del av de omständigheter som kan göra att ett narkotikabrott kan anses som grovt. Överlåter man till andra personer och gör det i större omfattning så är det sådant som kan göra att det blir grovt trots att man inte når upp i de mängderna, säger han.

Åtal har väckts mot tre män och en kvinna. Sedan tillkommer 14 medmisstänkta där åklagaren inte har hunnit väcka åtal men personerna misstänks ändå för narkotikabrott i utredningen.

– Nu har den här förhandlingen bara just påbörjats och han förnekar i stort alla punkter som han blivit åtalad för. Det är bara vissa småbitar han kommer att erkänna. Han erkänner dels mycket mindre mängder och så är det bara för eget bruk, inga överlåtelsesyften. Så det skiljer väsentligt om man tittar på ett straffvärde, säger Jonny Johansson som är 42-åringens advokat.