SÖRMLAND

Missionsverksamhet på sörmländska skolor

Den kristna ungdomsorganisationen Ny Generation, som missionerar i skolor, finns på ett tiotal skolor i Sörmland. Det visar en granskning som Sveriges Radio-programmet Kaliber har gjort av organisationen. Organisationen Ny Generation uppmanar barn och unga att frälsa sina klasskamrater under skoltid, trots att det är förbjudet enligt läroplanen.

Enligt Kalibers granskning har organisationen omkring 160 medlemmar i Sörmland och flest medlemmar finns på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna.

Ny Generation har som mål är att ha en kristen skolgrupp på varje skola i hela Sverige. Medlemmarna uppmanas att varje måndag sprida det kristna budskapet i skolkorridorerna. Bland annat placerar de ut biblar på skoltoaletter. Det berättade P1-programmet Kaliber i helgen.

Skolverket är kritiskt till organisationens metoder. Enligt läroplanen ska skolan vara fri från religiös påverkan. Skolan ska inte vara en plattform för missionsverksamhet.

Men det är just vad organisationens ordförande säger till sina medlemmar - att skolan är en viktig plattform. I ett webbtv-klipp med rubriken "Världens viktigaste missionsfält" säger han att unga ska fungera som missionärer på sina skolor.

Ny Generation får dessutom statliga bidrag för att genomföra sin frälsningsverksamhet, enligt programmet Kaliber. Ungdomsstyrelsen har givit organisationen mer än 34 miljoner kronor sen den startade.

Med sina 9 000 medlemmar är Ny Generation nu större än något av dom politiska ungdomsförbunden.