hjälpkonvojen

Toppmoderat från Kalmar i blåsväder

Moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman från Kalmar har hamnat i mediefokus efter ett uttalande kring Israels bordning av fartygskonvojen Ship to Gaza.

På Facebook skriver Wykman att det "är bra att Hamas nu inte får det besök de hade förväntat sig".

Uttalandet har satt igång en stor diskussion på Facebook där det också informeras om protestdemonstrationer runt om i landet mot Israels bordning av skeppet som enligt dom senaste uppgifterna ska ha krävt 19 dödsoffer.

Niklas Wykman som är uppvuxen i Kalmar och nu är förbundsordförande för moderata ungdomsförbundet skrev redan i helgen om sin uppfattning om Ship to Gaza.

"Ship to Gaza är storpolitik och krigsprovokation förklätt till välgörenhet" löd inlägget på lördagen.

Idag står det "Bra att Hamas nu inte får det besök de hade förväntat sig. Hamas förtrycker och förföljer gazaborna samtidigt som de överst på dagordningen har att utrota Israel. Ship to Gaza är nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare"

Wykman har också beskrivit händelsen idag som "en seger för hela Gaza".

Hans logg är egentligen bara öppen för de som han blivit "vän" med på sociala forumet Facebook, men en skärmdump på loggen har spridits snabbt och såväl bloggar som några traditionella medier berättar idag om uttalandet, som egentligen inte skrivit för en större publik, men ses som allvarligt eftersom Niklas Wykman har en hög position inom moderaterna. Förutom att han är förbundsordförande för MUF sitter han med i moderaternas partistyrelse.

På Aftonbladets fråga "Att kalla det en seger för hela Gaza, är inte det hårt uttryckt om människor som fått sätta livet till?" svarar Wykman följande, enligt Aftonbladets nätupplaga:

"Det handlar inte om att människor har dött eller att man har bordat fartygen. Segern ligger i att fartygen nu inte kommer att komma fram för att ge Hamas legitimitet" svarar Wykman i Aftonbladet.

Till tidningen Expressen säger han att det handlar om två saker och att Israel måste kunna presentera en förklaring till händelserna ombord. Den andra händelsen däremot, säger han till Expressen "är att vi har försökt belysa hur cyniskt det är att förklä en politisk manifestation som välgörenhet."