Världen fördömer Israels handlande

Fördömandena av Israels blodiga sätt att ta kommandot över fartygen som ingick i konvojen till Gaza har strömmat in under dagen. Allra hårdast har Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan varit.

– Israel borde straffas för sin blodiga massaker, sa han idag och delade ut till en varning till Israel att inte testa Turkiets tålamod för mycket.

Det är nu bekräftat att fyra av de döda var från Turkiet.

Inför parlamentet sa Erdogan vidare att Israel måste häva blockaden av Gaza.

Efter mer än tio timmars möte i natt enades FN:s säkerhetsråd om att alla handlingar som resulterat i civilas död under dramatiken i Medelhavet fördöms.

Och man skriver också att en snar, opartisk, trovärdig utredning om vad som hände när kommandosoldaterna stormade skeppet Mavi Marmara måste tillsättas med det snaraste.

Frankrike, Ryssland och Kina, samtliga permanenta medlemmar av säkerhetsrådet med vetorätt, krävde också att blockaden ska hävas.

USA krävde inte uttryckligen att Israel häver blockaden men antydde att blockaden åtminstone borde lindras.

Egyptens president Hosni Mubarak gav idag order om att gränsövergången till Gazaremsan vid Rafah skulle öppnas för att släppa in humanitärt bistånd.

Rysslands president Medvedev sa i en kritisk kommentar till Israel att förlusten av liv är en obotlig skada.

Irans främste religiöse ledare ayatollah Ali Khamenei vill att Israels premiärminister och försvarsminister ska ställas inför rätta för den dödliga massakern i Medelhavet.