Turkiet ska se över sina relationer med Israel

Det turkiska parlamentet röstade i dag enhälligt för att utvärdera relationerna med Israel.

Utrikesministern kräver en internationell utredning av hur de nio dödades när fartygen bordades av Israel.

I Istanbul förbereds nu välkomstfirande för över 200 turkiska aktivister som släppts från Israel. Men fortfarande är det osäkert vad som hänt en del av dem.

– Nej, jag har inte hört något på tre dagar från min man Jihad, säger 31-åriga Hanife Göktemes.

Hon arbetar på IHH, den humanitära turkiska hjälporganisationen som är en av organisatörerna bakom Ship to Gaza. IHH äger Mavi Marmara, där nio aktivister dödades och där de flesta kom från Turkiet.

I organisationens lokal i Fatihområdet i Istanbul är det fullt med folk. Alla väntar på besked när de ska komma tillbaka från Israel.

Samtidigt röstade ett annars delat parlament i Ankara enhälligt för att Turkiet ska se över sina relationer med Israel. Utrikesministern krävde en internationell utredning av de nio dödsfallen.

Kraven på bestraffning av Israel för den blodiga räden hörs allt högre i Turkiet. Men samtidigt har landets 20 000 judar lovats extra skydd. Israels ambassadpersonal har dock lämnat landet av säkerhetsskäl.

Hanife hade själv tänkt följa med sin make, som är jurist på en annan islamisk hjälpfond. Hon och de andra kvinnorna, i heltäckande fotsida svarta kappor, är glada och de tycker att de vunnit en seger mot Israel.

– Oavsett vad som händer var detta en seger internationellt för oss, ett steg mot att Israel häver belägringen av Gaza. Nu vill vi att våra män ska få dela ut alla förnödenheter och paket som vi hade samlat ihop, innan de lämnar Israel, säger hon.