Ship to Gaza-krisen

Svenskarna på väg hem

Alla svenskar som var ombord på Gazaskeppen är nu ute ur de israeliska fängelserna och på väg hem.

Läs också:Alla svenskar som var ombord på Gazaskeppen är nu ute ur de israeliska fängelserna och på väg hem.

En av svenskarna, Ulf Carmesund, landade på Arlanda idag.

Enligt honom använde aktivisterna på hans båt inte något våld, medan soldaterna sköt på aktivister med paintballgevär, innan de tog sig in hos kapten.

– När de till slut inte fick ut kaptenen så tog de fram en gevärskolv och knackade honom i huvudet så han gick i däck.

För att kunna bli frisläppt och deporterad, fick Ulf Carmesund skriva på papper på att han brytit mot de israeliska immigrationslagarna. Annars hade han fått sätta sig i fängelse igen, i väntan på en prövning.

– Och då vet man inte hur länge man får sitta där innan man får träffa en domare. Jag ville hem till min fru och mina barn, så jag skrev på.

Det gjorde också andra svenskar och hela gänget som var kvar är alltså på väg hem nu. De ska landa de närmaste dagarna, precis som de flesta av de 700 aktivisterna som Israel slänger ut ur landet.

Men alla aktivister kommer inte att bli frisläppta. Enligt uppgift handlar det om israeliska araber som riskerar att åtalas för att ha deltagit i försöket att sjövägen bryta Gazablockaden.

Författaren Henning Mankell kom hem igår och han kommer nu att åka runt på internationella presskonferenser för att stödja de aktivister som kan få problem.

– De som på olika sätt är palestinier blir ju oftast illa behandlade och då gäller det att uppmärksamma deras situation.