Arbetslösheten sjunker i Spanien

I Spanien kämpar premiärminister Zapatero för att landet ska återvinna investerarnas förtroende. Han meddelade i dag att regeringen inom kort kommer att presentera sin arbetsmarknadsreform och det skedde samtidigt som arbetslöshetssiffran nu sjunkit något.

– Regeringen kommer att lägga fram sitt förslag för arbetsmarknaden onsdagen den 16 juni, oavsett om den nått en överenskommelse med arbetsgivare och fackförbunden, sa premiärminister Zapatero.

Förhandlingar pågår och borde ha varit i hamn i måndags men parterna har fått extra tid på sig.

Fackförbunden motsätter sig förstås försämringar och tänker protestera den 8 juni men de aktar sig säkert för att utlösa en politisk kris.

Zapatero ligger uselt till i opinionssiffrorna och ett skifte till en högerregering skulle innebära ännu mycket tuffare krav på löntagarna.

Premiärministern konstaterade nöjt att arbetslösheten sjunkit i maj månad. Antalet arbetslösa minskade med 76 223 personer medan marknaden gissat på 45 000. En skillnad som satte ett litet spår i räntorna.

Men över 4 miljoner är ännu utan jobb, flest bland euroländerna, så en glädjesiffra för turism och byggindustri i ett soligt majväder ska kanske ses som en hoppfull glimt.