Tolv människor döda i vansinnesdåd

Gårdagens massaker i Storbritannien, när 12 människor sköts i hjäl och 25 skadades, var den värsta i landet på nästan 15 år. Grevskapet Cumbria förvandlades till en skräckscen när en ensam mördare åkte runt i bil och sköt på allt som rörde sig.

Barrie Moss var en av de få som mötte mördaren och klarade sig. Han berättade för BBC hur han stod öga mot öga med den gevärsbeväpnade mannen.

– Jag var bara en fem, sex meter ifrån honom. Han tittade på mig, jag såg hans gevär, jag undrade om det var ett leksaksgevär. Mannen hoppade in i bilen och körde iväg, sade Barrie Moss.

När bilen var borta såg Barrie Moss en kvinna som låg på marken, skjuten i bakhuvudet. Kvinnan dog i Barrie Moss armar.

– Det fanns inget att göra, förklarade han för BBC.

Det första larmet om gårdagens vannsinnesdåd i England kom från hamnstaden Whitehaven, nära nationalparken Lake District. En taxichaufför hade skjutits ihjäl. Taxichauffören var en kollega till den misstänkte 52-årige gärningsmannen.  

Mannen fortsatte sedan söderut mot staden Seascale och verkar ha skjutit urskiljningslöst på människor som kom i hans väg.

Enlgit polisen var det skottlossning på ett 30-tal platser. Dom boende i det berörda området varnades via radio och TV.

En pubägare i byn Boot, Sean King berättade för BBC hur han och flera andra barrikaderade sig inne i puben.

– Vi höll dem kvar inne och hade mer eller mindre stängt igen.

Sedan Sean King barrikaderat sig och sina gäster i puben hörde han ett skott. Det var bara ett skott och sedan blev det tyst.

Det var gärningsmannen som hade skjutit sig själv. Han påträffades i ett skogsområde med ett skjutvapen bredvid sig.

En påtagligt skakad polismästare Stuart Hyde talade efteråt om att invånarna i Cumbria befinner sig i chock efter dramat.

– Vi har nu den svåra uppgiften framför oss att försöka förstå varför någon var beredd att ta så många liv på så kort tid, sade Stuart Hyde.

Det är fortfarande oklart om gärningsmannen hade vapenlicens. Antalet legala vapen har minskat kraftigt i Storbritannien de senaste 20 åren.

Efter två liknande händelser - den senaste 1996 när 16 skolbarn och deras lärare sköts ihjäl - blev det en rejäl skärpning av dom brittiska vapenlagarna.