Carl Bildt väntar på aktivisterna i Istanbul

De sju svenskar som varit fängslade i Israel efter att deltagit i konvojen till Gaza landade inatt Istanbul. De sade talesmannen för Ship to Gaza och professorn i religionshistoria Mattias Gardell till TT inatt. I Istanbul finns just nu utrikesminister Carl Bildt som hoppas träffa svenskarna.

Carld Bildt berättar för Ekot att han löpande får in mer information om händelserna vid fartygskonvojen och i Israel. Han har under onsdagen haft många samtal med andra utrikesministrar som också är upptagna av frågan.  

– Viktigt är att man får till stånd en oberoende och omedelbar utredning, som vi begärt från EU och FN:s sida. Sedan är det också viktigt att vi kan påbörja en intensivare dialog med Israel för att försöka påverka dem att förändra Gazapolitiken i sig, säger Bildt.

Hur ser du på att man inte vet vilka de nio döda är? Är inte det konstigt att man inte fått veta det efter så många dagar?

– Jo, nu vet jag inte riktigt hur mycket de turkiska myndigheterna vet just nu. Jag utgår från att de när vi står här vet det - men de kanske borde ha fått veta det något tidigare än så.

Borde man inte ställa krav från de länder vars medborgare fanns med på båtarna att man fått veta vilka som dödades?

– Jo det är de krav vi ställt. Det är klart att från svensk sida var vi framförallt inriktade på att ta reda på vad som hänt de svenska medborgarna. Det tog lite tid. Det blir ju så att de olika nationerna tar hand om sina.

– Sedan har vi haft en mycket väl fungerande EU-samordning när det gäller politiken. Det har betytt mycket för att få det här resultatet av att Israel släpper relativt snabbt och så har vi haft en väl fungerande samordning med Turkiet.

Men vet du vad som egentligen hände på skeppet där de dödades?

– Inte alla detaljer. Jag har inte hunnit komma in i det skedet när man sätter sig ned och sätter sig in i vad som inträffade. Jag utgår från att Israel kommer att hörsamma kravet på en oberoende utredning som kan ge oss svaret på en del av de frågorna.