Helsingborg

Kokainsmugglare inför rätta i dag

Rättegången startar i dag i Helsingborgs tingsrätt mot de två hamnarbetare i 45-årsåldern som är misstänka för att ha försökt smuggla in drygt 100 kilo kokain bland fryst broccoli från Sydamerika.

Det är i dag nästan exakt ett år sedan den tyska tullen upptäckte nio gula plastdunkar som innehöll 106,5 kilo kokain i en container lastad med broccoli i Hamburg.

Dunkarna fick efter upptäckten fortsätta sin resa till hamnen i Helsingborg, men då hade tullen bytt ut narkotikan mot strösocker.

När containern nådde Sverige och Helsingborgs hamn flyttades den med truck till en avskild plats, och där lastade en av de åtalade männen av dunkarna och placerade dem på ett flak till en mindre lastbil. Den lastbilen kördes sedan iväg av en man som jobbade som förman i hamnen. Båda männen erkänner att de hanterat de gula dunkarna, men de förnekar att de visste att det fanns kokain i dem.

Enligt åtalet finns det dock bevis i form av både vittnesförhör, fotografier, övervakningsfilm och avlyssnade telefonsamtal som pekar mot männen.

De båda männen som är i 45-årsåldern och hamnarbetare misstänks för försök till grovt narkotikabrott. Anledningen till att åklagaren anser att det rör sig om ett grovt brott är att det var ett så stort parti narkotika att det på marknaden är värt en bra bit över hundra miljoner kronor. Vid fällande dom kan männen dömas till fängelsestraff på upp till tio år.

Rättegången inleds i dag i Helsingborgs tingsrätt och den beräknas pågå i dag och i morgon.

Malin Nilsson
malin.nilsson@sr.se