Gazaaktivist: Det var överlagt mord

De sista svenskarna från fartygskonvojen Ship to Gaza kom i natt till Istanbul. På flygplatsen fanns ett stort medieuppbåd och många anhöriga till de nära 500 turkiska medborgare som också kom i tre specialplan.

Religionshistorikern Mattias Gardell och hans hustru idéhistorikern Edda Manga var de enda svenskarna på båten där nio människor dödades av israelisk militär.

– Ja, det var vi. Vi har varit vittnen till överlagda mord. Det här var ett militärt överfall på en humanitär hjälpinsats långt ute på internationellt vatten, 105 sjömil utanför Gazas kust. En mycket förvånande och aggressiv överreaktion från Israels sida, säger Mattias Gardell.

Edda Manga berättar:

– Jag såg båtens säkerhetsstyrkor försöka få dykare att inte klättra upp på båtarna. Sedan kom en av våra kamrater och sa att de skjuter skarpt, de har dödat tre personer. Då sa kamraterna till oss att vi måste kasta oss ner på golvet. Vi befann oss på däck, vi kunde ha dött.

Efter att med våld ha förts från det turkiska fartyget till Israel blev svenskarna fängslade. De sju som kom till Istanbul vägrade först att skriva under ett papper om deportation, men gjorde det till sist ändå, eftersom advokater sa till dem att dessa dokument saknar legitimitet.

De sköts med lasersikte i huvudet eller bålen, enligt Gardell.

– Vi har själva bevittnat en del och vi har andra vittnesmål och bildmaterial. Vi kommer naturligtvis att gå vidare med det här. Individuellt kommer alla på "frihetsflottan" att åtala Israel för kidnappning, för överfall och för stöld av alla de saker som har försvunnit.

– Sedan kommer man naturligtvis att försöka få de regeringar som är involverade, genom att deras medborgare utsattes för detta militära övergrepp, att gå vidare och anmäla till den domstol som har att göra med pirateri. Det kan inte bedömas på något annat sätt. Det här var långt ute på internationellt vatten även utanför den 68 sjömilsgräns som Israel unilateralt förklarade.

Det här var en fredlig aktion, men ändå finns det bilder på att man använde tillhyggen och slog israeliska soldater. Hur kommenterar du det?

– Om man blir överfallen av en kommandoelitstyrka så måste man naturligtvis få försvara sig. Det är inte så att Israel är en polis mot vilken en människa inte har en legitim rätt att försvara sig, utan det här är ett överfall på internationellt vatten av en icke-auktoriserad militär makt som angriper en fredlig humanitär hjälpinsats.

– Många människor på den här båten trodde att de skulle dödas allihop. De blev väldigt rädda. Det var en väldigt skrämmande upplevelse, att man försvarar sig är självklart. Det är konstigt om människor inte tycker att man ska försvara sig, ska man bara sitta där och säga döda mig då?

Det var på en enda båt som det hände, varför tror du det blev så på just den båt som ni var på?

– Det var den turkiska båten. Det är på grund av rasismen, säger Edda Manga.

– Det var också så att det på den båten fanns fler personer, säger Mattias Gardell.

– Den stora satellitantennen som pressen använde satt där så den måste slås ut, därför attackerade de oss först, säger Edda Manga.

– All media var på den båten så det var viktigt att slå ut den snabbt och våldsamt och med ett våldsamt exempel skulle man också få de andra båtarna på ett lättare sätt, säger Mattias Gardell.