Umeå/Lögdeå

Kulturpriser till kommunalare i länet

Kommunal ska dela ut kulturpriser till tre av medlemmarna i länet. Busschauffören Omar Kulane från Umeå och Yvonne Eriksson och Märta Johansson, kokerskor på Lögdeå skola. Kommunal utser varje år sex kulturpristagare, som får motta sina priser på Kommunals kongress den 10 juni.

En nyhet för år är Kommunalarnas pris som medlemmarna röstat fram. Premiärvinnare blev bussföraren Omar Kulane från Umeå som får 50 000 kronor.

Omar Kulane, kanske mest känd som reggaebusschauffören, har blivit mycket populär för att han gör sin buss till en trivsam plats genom att spela musik.

Yvonne Eriksson och Märta Johansson, kokerskor på Lögdeå skola får Kommunals Kämpepris, som premierar utvecklande av vårt gemensamma kulturarv. Priset på 50 000 kronor delas av de båda mottagarna.

I juryns motivering står det: "Genom ett småskaligt tänkande kan de erbjuda skolbarnen fantastisk mat varje dag. Dessutom har de förvandlat skolmatsalen till en samlingsplats för olika generationer genom att även bjuda in byns pensionärer till lunch en gång i veckan."