FN-rapport kräver "drönar-stopp"

En ny FN-rapport kräver att USA slutar med bombattacker genomförda med förarlösa flygplan, så kallade drönare. Under president Obamas presidentskap har antalet drönarattacker i Afghanistan och Pakistan blivit fler bland annat jakten på al-Qaidaledare. Men i FN-utredningen hävdas att USA använder drönarna på ett sätt som bryter mot internationella krigslagar.

Den nya rapporten som uppmanar USA att upphöra med drönarattackerna i områden som inte specifikt definieras som slagfält, ska presenteras inför UNHRC, FN:s råd för mänskliga rättigheter senare i dag, torsdag.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har rapportens författare, FN:s särskilda rapportör i frågor som berör bland annat utomrättsliga avrättningar, australiern Philip Alston, kommit fram till att sättet som USA använder drönarna i till exempel Afghanistan och Pakistan inte är förenligt med internationella krigslagar.

Enligt Alston är drönarna tillåtna bara om de riktas mot personer som är direkt inblandade i stridigheter, vilket Alston menar att USA inte gör. Han skriver också i sin rapport att USA riskerar att utveckla en godtycklig tv-spelsmentalitet eftersom drönarna styrs från kommandocentraler väldigt långt från målen. Dessutom menar FN-rapportören att USA gör fel som låter underrättelsetjänsten CIA och inte militären ha ansvaret för attackerna, detta eftersom CIA saknar den kontroll och insyn som militären har.

USA har ökat antalet attacker med de förarlösa flygplanen sedan president Obama tog över som president. Den höge al-Qaida ledare som nyligen dödades i Pakistan dödades av allt att döma på det här sättet.

USA grundar rätten att använda attackerna på direktiv från presidenten, först från George W Bush men nu på ett vidgat sätt, från Barack Obama och CIA kritiserade FN-rapportens slutsatser, enligt Reuters. USA hävdar att man har rätt till attackerna, även i Pakistan, bland annat eftersom man är inblandat i ett krig mot al-Qaida.

Men även i USA har drönarattackerna laglighet blivit allt mer ifrågasatta av visa människorättsorganisationer, jurister och politiker och i mars genomförde kongressen ett utskottsförhör i frågan.

Vissa experter här jämför den juridiska problematiken med de förarlösa flygplanen med till exempel de hårdare förhörsmetoder, som många menade var tortyr, som George W Bush godkände under sin tid som president.