sjuhärad

Många onödigt tunga lyft i stallet

Jordbruksverket har beviljat fem miljoner kronor för olika hästprojekt runtom i landet för att främja hästföretagande. Margareta Bendroth, hästrådgivare på Hushållningssällskapet Sjuhärad, håller i ett projekt som går ut på att effektivisera och underlätta hästhållningen som ofta innebär tunga lyft.

Att sköta om hästar kräver onekligen starka kroppar, men mycket av det jobb man gör går att effektivisera genom mekanisering, menar Margareta Bendroth som nu med Hushållningssällskapet Sjuhärad förfogar över 300 000 kronor för att hitta olika lösningar för bland annat effektivare mockning och utfodring i häststallar.

Men många hästägare hon pratat med har ställt sig frågande till mekanisering.

– Jag är ingen seriös hästägare om jag inte gör det för hand, har många sagt. Men man måste vara realist. Det är ofta småtjejer som jobbar i stall, och det är inte optimalt för dem att göra det här jobbet.

Margareta Bendroth menar att man kan både spara pengar och tid genom att till exempel investera i en elskottkärra eller utfodra hästarna genom att gå runt med en vagn med hö istället för att mäta upp 30 kassar och springa fram och tillbaka med.

– Jag menar inte att man ska mekanisera allt, men vissa moment kan göras mycket enklare.

Projektet beräknas vara klart i november.