Redaktionen delar med sig av sina festivaltips!

Är du trött på de gamla vanliga musikfestivalerna och sugen på att testa något nytt? Vi tipsar om en queerfeministisk musikfestival, en gullig drömfestival i klassisk folkparksanda och en maximerad musikfest i världens bästa stad!

JULIA BLOMBERG:

Tycker du att Pridefestivalen har för kass musik och att Roskilde är för lite queer? Då kan du, med start i sommar, få en blandning av de båda på Queertopiafestivalen!
Den 22 juli tar regnbågsflaggorna över lilla Norberg i Bergslagen och under fyra dagar hålls Europas första queerfeministiska musikfestival med camping. Arrangörerna är tydliga med att det är en festival för alla med öppet sinne och inte en renodlad gayfestival. Eftersom de är sjukt trötta på att de manliga artisterna alltid dominerar de vanliga musikfestivalerna, så kommer nästan 80 procent av alla som uppträder på Queertopia vara kvinnor. Yo Majesty, Billie the vision and the dancers och Chicks on Speed är några av bokningarna.

En annan festival jag skulle vilja besöka är Som En Dröm-festivalen i Kolbäck, två mil från Västerås. Som En Dröm har premiär i år och håller på två i dagar med start den 6 augusti. Arrangörerna beskriver SED som en mindre och mysigare festival som riktar in sig på mindre svenska band. Några av de bästa bokningarna, enligt mig, är elektroduon Kite, norska My little pony, Vit Päls och Almedal. Mycket indie, ganska nördigt men väldigt gulligt.

CALLE DERNULF:

Sonar i Barcelona är festivalen jag älskar mer än andra. Lite orättvist är det att låta den kvala in bland andra festivaler då den ligger i en av världens skönaste städer. Vädret är alltid bra och skulle det vara så att du inte gillar det som händer på festivalområdet så pågår det hela tiden en massa konserter och strandfester i kringområdet.

Kalla mig bekväm men Sonar är en maximerad festivalupplevelse!

JESPER ENGSTRÖM:

Förra året var jag på väg till Gagnef-festivalen men tog mig aldrig dit, och inte lär det bli i år heller. Men jag tänker mig att det är kul där! Det är en liten familjär festival som ligger vid Dalälvens natursköna och faluröda omgivningar (de har jag däremot sett!), och dom bokar alltid band och dj:s som man kanske inte känner igen men alltid blir nyfiken på. Och från vitt skilda genrer: I år spelar till exempel amerikanska hiphoparen Devin the Dude, technostjärnan Marcel Dettman och experimentella folkbandet A Hawk and a Hacksaw.