Konvoj-attacken förstärker sprickorna i Israel

Det israeliska angreppet på fartygskonvojen som ville bryta blockaden mot Gaza var ett misslyckande tycks de flesta i Israel vara överens om. Men stödet för blockaden är fortfarande starkt.

En opinionsmätning som har publicerats av den israeliska tidningen Maariv, visar att 60 procent av israelerna anser att det var ett misslyckande att borda fartygen.

De flesta tycker trots det att blockaden mot Gaza måste upprätthållas. Men inte på det våldsamma sätt som soldaterna nu har gett prov på.

Också militärer i Israel ser aktionen som ett fiasko. Soldaterna blev uppenbart överraskade av att de möttes av ett aktivt motstånd, att de misshandlades med tillhyggen, knivskars och besköts med vapen som aktivisterna lyckades ta ifrån dem.

Det utlöste den starka motreaktionen där nio ombord dödades och ett trettiotal skadades.

Det fanns andra sätt att stoppa konvojen utan blodspillan, menar marinexperter, till exempel att skjuta sönder fartygens roder.

Det ser inte ut som om aktionen mot konvojen får några omedelbara politiska effekter i Israel. Många anser att syftet var gott även om medlen var felaktiga.

Däremot är det fullt klart att aktionen har skadat Israels förhållande till enda vännen i den muslimska världen, Turkiet, allvarligt.

Den har inte heller gynnat relationerna till den arabiska minoriteten i Israel.

Man kan i dag se ungdomar köra omkring i det arabiska östra Jerusalem och vifta med turkiska flaggor för att visa sitt stöd till den kraftiga turkiska reaktionen mot Israel.

Den infekterade stämningen demonstreras också i det israeliska parlamentet Knesset.

När attacken mot Gazakonvojen diskuterades där i går var stämningen så hätsk mellan arabiska och judiska ledamöter att fullt tumult utbröt och det var nära rent slagsmål.

Bråk i Knesset är i och för sig inget ovanligt, men så här nära en knytnävskamp har det inte varit någonsin tidigare, säger bedömare som sett det mesta i det israeliska parlamentet.