Politik

"Integritetskränkande att spara google-sökningar"

Förslaget på skärpning av datalagringsdirektivet, som skulle tvinga nätföretag att spara det du googlar efter, är helt fel väg att gå för att stoppa barnporr.

Det menar flera kritiker, bland andra riksdagsledamoten och moderaten Karl Sigfrid.

Håller du med honom, eller gillar du förslaget?

--  Det är som att man skulle ha en statlig vakt som övervakar vilka böcker man läser på biblioteket. Det här är ju samma sak, fast att det är på internet, säger Karl Sigfrid.

Även Johan Linander, som sitter i Riksdagens justitieutskott för Centerpartiet, tycker att skärpningen av datalagringsdirektivet är fel väg att gå.

– För det första så är det nuvarande datalagringsdirektivet alldeles för långtgående, vi vill ju inte inför det i Sverige. Att gå ännu längre, att även lagra det vi söker på i sökmotorerna, det är integritetskränkande och vi tror inte det skulle vara särskilt effektivt heller, säger Johan Linander.

Datalagringsdirektivet, som innebär att dina mejl, sms och mobilsamtal ska kunna lagras och användas av polisen för att lösa brott, är redan beslutat av EU, men Sverige har hittills vägrat att införa det.

Nu vill 324 av EU:s parlamentariker, alltså lite färre än hälften, att man skärper direktivet så att det man söker på i sökmotorer också ska sparas.

Men Lena Ek, också hon centerpartist och en av de svenska EU-parlamentarikerna menar att det kan bryta mot mänskliga rättigheter om personlig integritet att lagra vad folk googlar. Hon kräver tillsammans med Piratpartiets Christian Engström att EU-kommissionen kollar på det.

 – Att spara människors sökningar är att gå oerhört mycket för långt. Det finns regler i de mänskliga rättighetskonventioner som Sverige skrivit på som förbjuder det tycker jag.

Socialdemokraternas Thomas Bodström tycker att det är fel av Sverige att inte ha infört datalagringsdirektivet och menar att det är ett viktigt verktyg för polisen. Även om han inte tagit ställning till om direktivet även bör gälla sökningar på nätet, så är han tydlig med att datalagringsdirektivet som helhet ska införas.

– Jag välkomnar dem som tror att det inte har någon betydelse till rättegångar så kommer de kunna se att detta är just det som många gånger kan vara den avgörande skillnaden för att lösa mord, våldtäkter, människohandel, narkotikabrott, barnpornografibrott och så vidare, säger Thomas Bodström.