fredag 4 juni

Vad skulle tecknaren EWK tänkt om Muhammedkarikatyrerna och Lars Vilks rondellhund, och vad är skillnaden på nationalism och nationalism?

Fem år sedan Sveriges Nationaldag blev röd dag i almanackan. Hur går det med firandet kan man undra? Inte är vi lika yra som norrmännen ännu i alla fall. Bodil Axelsson som är kulturforskare på Tema kultur och Samhälle vid Linköpings universitet kom förbi och pratade om olika varianter på nationalism och nationell identitet. Vad skapar känslan av samhörighet och lust att hylla sitt land? Dessutom vet hon varför EU avsatt 30 miljoner för att forska kring nationella identiteter?

Världsreportern och tidigare Sveriges Radiomedarbetaren Staffan Heimersson är på väg till Norrköping i helgen för att inviga en ny utställning på EWK-museet, Centrum för politisk illustrationskonst. Staffan och tecknaren Ewert Karlsson var ju goda vänner och nu funderar han bl.a. över vad EWK skulle ha sagt om Lars Vilks Muhammedkarikatyrer. Robert Nyberg heter illustratören som ställs ut på museet under sommaren.

Nästan 400 elever från Dackeskolan och Kungshögsskolan i Mjölby springer ut redan idag. Och kommunen har jobbat hårt för få eleverna att inte dricka förmycket alkohol under studentfestligheterna.

 

Dags för den första parodin på svenska polisfilmer i allmänhet och på de 26 senaste Beck-filmerna i synnerhet. "Kommissarie Späck" heter filmen som har biopremiär idag.