Vetandets värld fre 4 juni

Ny teori om fetmaepidemins dolda orsaker

Råden om hur man bör äta och leva för att undvika fetma verkar ganska självklara: Rör på dig och ät inte för mycket. Men kanske är det inte är så enkelt. En helt ny hypotes om bakgrunden till fetmaepidemin håller på att växa fram. Det handlar om kemikalier som befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt.

– Det är en lite lustig historia som ligger bakom det här, för det var helt enkelt så att i ett laboratorium hade man gjort en studie med fluorerade ämnen och så lät man några djur gå kvar i labbet efter att försöket var avklarat. Och efter ganska lång tid såg man att djuren blev feta, det var så slående att man kunde se det med blotta ögat, säger Helene Håkansson vid Karolinska Institutet, som forskar på kemikaliers hälsoeffekter.

Det handlar om kemikalier som används i många sammanhang. De har sådana egenskaper att de är både fett- och vattenavstötande och kan användas i impregneringsmedel, men de kan också användas i tekniska tillämpningar i flyget. Ett exempel, som de flesta känner till är Teflon.

I Europa har ett forskningsprogram under namnet Obelix dragits igång för att undersöka om det kan finnas en koppling, om kemikalier kan vara en del av förklaringen till femtaepidemien. I USA har man hunnit lite längre.