Färre utländska bärplockare söker sig till Sverige

Det ser ut att komma betydligt färre utländska bärplockare till Sverige i sommar jämfört med förra året. Hittills har Migrationsverket inte fått in en enda ansökning om arbetstillstånd.

Svenska bärföretag tar nu till nya grepp för att hitta plockare. Bärentreprenören Leif Ögren i Piteå vill anställa 500 svenska ungdomar.

– Huvudsyftet är att säkerställa någon typ av inhemsk arbetskraft så vi slipper ha de här diskussionerna om hur vi utnyttjar utländsk arbetskraft, med slavarbete och så vidare. Vilket jag är döless på att höra, säger Leif Ögren.

Förra året kom omkring 7 000 utländska plockare till Sverige för att plocka bär åt svenska bärföretag, men en del skuldsattes när bäråret blev sämre än beräknat.

Migrationsverket ändrade därför reglerna så att alla utländska plockare numera måste kunna visa att de är garanterade minimilöner på motsvarande omkring 16 000 kronor i månaden för att få arbetstillstånd.

Men hittills i år har Migrationsverket inte fått in några ansökningar och totalt räknar myndigheten med att högst 2 000-3 000 utländska plockare kommer i sommar.

Bärentreprenören Leif Ögren i Piteå vill nu alltså anställa svenska ungdomar istället. Men först efter fyra veckors praktik genom arbetsförmedlingen, där han slipper betala lönen.

– Eftersom att jag måste se att dom är kvalificerade till det här.

Men hur rimligt är det att det ska ta fyra veckor att lära sig plocka bär?

– Det är ganska rimligt. Till exempel lär man sig vad allemansrätten, hur man hanterar skog och mark. Vi har ju också skogsbolag och markägare som vi måste ta hänsyn till.

Men bland Piteås unga är man tveksamma till jobberbjudandet. Ida Rankvist skulle kunna tänka sig 16 000 kr i lön, men inte efter att hon först praktiserat i skogen.

– Nej, för det är ju inte direkt en stor svårighet att plocka bär. Just den betalningen är inte värt det, säger Ida Rankvist i Piteå.