Wulff nomineras till Tysklands president

Ny tysk president blir med stor sannolikhet kristdemokraten Christian Wulff, regeringschef i delstaten Niedersachsen. På torsdagskvällen har han nominerats till posten av de tyska regeringspartierna.

– Jag gläder mig åt uppgiften. Jag vill bidra till sammanhållning av samhället och inge mod och optimism i svåra tider.

Sedan sju år gör Wulff i sin hemdelstat Niedersachsen det som Angela Merkel haft svårt att klara på det nationella planet. Han håller friktionsfritt ihop en koalition av liberaler och konservativa.

Juristen Christian Wulff är en erfaren politiker, vice i det kristdemokratiska partiet efter Angela Merkel, och en av de få inom partiet som anses ha haft möjlighet att utmana henne som ordförande.

Nu slipper Merkel Wulff som konkurrent om han blir vald till tysk president för fem år framåt.

Socialdemokrater och Gröna nominerar en egen kandidat. Det är Joachim Gauck, som tidigare var en av ledarna för den demokratiska oppositionen i Östtyskland.

Det tog bara tre dagar att få fram två huvudkandidater till posten som tyskt statsöverhuvud. Horst Köhler, som oväntat avgick i måndags, får hård kritik från alla politiska läger för att han gav upp ämbetet.

Valet till ny tysk president sker den 30 juni i en särskild parlamentarisk församling där de borgerliga har majoritet. Och Christian Wulff väntas alltså vinna valet.