Stormningen av konvojen

Turkiska journalister ombord överraskades totalt

Bland de turkiska journalister som fanns ombord på fartyget Mavi Marmara i Ship to Gaza-konvojen finns två versioner av det som hände vid Israels attack; en medveten aktion med listor över vilka som skulle dödas - eller skärrade soldater som sköt i panik.

Bland de turkiska journalisterna ombord kom allt som total en överraskning.

– När vi lämnade Istanbul hade vi inte en tanke att det kunde sluta så här, säger tv reportern Elif Akkus vid statliga tv kanalen TRT.

– Jag trodde bara att de kanske stoppar båtarna och att det kan bli lite nervöst och höga diskussioner, men att vi och hjälpen skulle släppas fram till Gaza.

Hon och kameramannen Orhan Elitas är fortfarande chockade över det de var med om på Mavi Marmara. De såg hur en ung kille, som försökte fotografera den israeliska räden, sköts i pannan.

De blev av med sin utrustning, sina kläder, mobiler och datorer. Bara passet och kläderna de hade på sig fick de med tillbaka.

Att ingen av de 35 journalisterna ombord respekterades som media är de också upprörda över. Orhan ser trött och ledsen ut:

– Vi kanske verkar ganska lugna nu, men vi är glada att vi lever och jag är mycket ledsen över att så många dog, säger han.

Genom sin kameralins fångade han såväl döda som döende kvidande på fartygsdäcken. Bilder som beslagtogs i Israel.

– Som tur är klarade sig den lille ettårige pojken, jag hörde hans gråt under anfallet och var mycket orolig för hans skull, säger Orhan.

Båda hävdar att beskjutningen var intensiv redan från början och att det inte är säkert att det hade blivit annorlunda om aktivisterna inte gjort något motstånd alls.

Några journalister hittade en israelisk dödslista  med namn på ledare inom islamiska biståndsorganisationen IHH. Dessa skulle dödas, men den israeliska aktionen avbröts i förtid, hävdar journalisterna eftersom aktivisterna lyckades direktsända delar av den israeliska attacken, bilder som blev för generande för Israel.