Fadime på finsk musikalscen

Stadsteatern i Lahtis i Finland kommer nästa år att sätt upp en nyskriven musikal där temat blir mordet på Fadime Sahindal som skakade om Sverige för två år sedan. Idén kom fram via en musikdramatisk pristävling. Delvis kan teaterchefen Kari Rentola förstå om man i Sverige värjer sig för Fadime som tema för en musikal.

-Joo, säkert har ni svenskar svårt att förstå en sådan här tanke. Men grundfrågorna bakom Fadime-dramat är generella. Finland har vi egentligen bara börjat bekanta oss med detta nya mångkulturella samhälle, berättar Kari Rentola. Nu kommer inte Fadime med namns nämnande att göras till huvudperson, men berättelsen utspelar sig i Sverige, musikalen får namnet ”Laila och Daniel” och verklighetens förlaga är mycket tydlig. Och, kan man gissa, det är väl fråga om en variant på det eviga Romo och Julia-temat eller West Side Story?

-Visst, i princip blir det en Romeo- och Julia-historia, en kärleksintrig, och här gestaltas ett möte mellan skilda kulturer och det handlar om Fadimes försök att välja sin egen väg.

Att en berättelse som den om hedersmordet på Fadime inte skulle lämpa sig som musikal har Kari Rentola svårt att förstå. Detta är ju en typisk melodram och just sånt stoff har ju musikdramatiken ofta byggt på. 

Librettot till musikalen om Fadime, eller Laila och Daniel, står Pasi Toivanen och Petri Kaivanto för. Kaivanto är sedan tidigare ett namn i branschen i Finland och även om hans partitur är långt ifrån klart försäkrar man att här kommer den mer traditionella musikalen att på olika vis blandas upp med tonfall från Mellanöstern.

Bengt Lindroth