Lidköping

Bibliotek kan bli valfråga

Igår skulle arkitektförslaget för det nya biblioteket i Lidköping presenteras, men så blev det inte. Efter protester från lidköpingsborna gällande placeringen, diskuteras nu om det ska folkomröstas i frågan.

Förslaget på det nya biblioteket som skulle byggas i Sockerbruket skjuts istället upp till hösten. Andledningen är att många lidköpingsbor menar att biblioteket mister sin centrala placering om man flyttar det till Sockerbruket. Protesterna har lett till att man nu överväger en folkomröstning i frågan.

– Vi kommer att avvakta med att släppa förslaget, kommunstyrelsen behöver behandla frågan om folkomröstning först, säger Anita Jansson kultur- och fritidsnämdens ordförande.

Kan bli en valfråga

Moderaterna i Lidköping har redan gjort en valfråga av bygget och lovar att behålla den centrala placeringen om dom vinner valet. Kristdemokraten Ingemar Sixtensson är andre vice ordförande i Kultur och fritidsnämden och han tycker att frågan är överdriven, han önskar att Lidköpingsborna skulle lägga lika mycket energi på frågor som rör vård och omsorg och ungdomsarbetslösheten som man lägger på om hurvida man måste gå 500 eller 200 meter för att hämta en bok.

Presentationen av Kultur och fritidsnämdens arkitekförslag kommer alltså att dröja till hösten, säger ordförande Anita Jansson.

Lisa Andersson

lisa.andersson@sr.se