SHIP TO GAZA

Israeliska soldater berättar om bordningen

Många frågor kring bordningen av fartygskonvojen har lämnats obesvarade tycker några av de israeliska soldater som deltog. Det står klart när israelisk press i dag publicerar deras egna berättelser från händelsen.

Fram tonar en bild av slarviga förberedelser och bland soldaterna undrar man varför aktivisterna bara släpptes iväg utan att de som angrep israelerna straffades.

– Jag kan vakna upp mitt i natten och undra, varför i helsike visste vi inte mer, säger en officer som deltog i operationen mot fartyget Mavi Marmara där nio dödades.

Och en soldat, som kallas S, alla framträder anonymt, berättar att det var inget fartygsdäck han kom ner på från helikoptern utan ett slagfält. Det hade han inte räknat med.

Han såg genast att tre av hans överordnade, som kommit ombord strax innan, låg skadade. Två hade skottsår och en ett sår i huvudet uppenbarligen orsakat av något slags tillhygge.

Tillsammans med sina kamrater försökte han skydda de skadade. Under tiden utsattes soldaterna, enligt S berättelse, för beskjutning av vapen som aktivisterna ombord tagit ifrån dom skadade israelerna.

Då inledde S och hans kamrater dödandet. Vi hade inget val, säger han, de attackerade oss med, som han uttrycker det, "med mord i blick". Själv sköt han ihjäl sex av de nio som dödades.

Trots att de hade tränats i en månad och i förväg övat att borda fartyg vittnar flera soldater om att de inte förstod vad det var de skulle komma att möta.

Att den israeliska underrättelsetjänsten Mossad, en av de bästa spionorganisationerna i hela världen, inte visste eller inte ville berätta om vad som var på gång, förvånar många.

Samtidigt mullrar det hos militären där man undrar varför alla aktivister skickades iväg ut ur landet utan att man försökte identifiera de som sårade israelerna och ställa dem inför rätta.

Israel brukar inte lägga fingrarna emellan om någon ger sig på landets soldater. Men i det här fallet har statsledningen uppenbarligen ansett att det tjänar Israels intressen bättre att snabbt bli av med alla aktivister än att dra det hela långbänk under fortsatt internationell uppmärksamhet.