
Stattbranden: Bevisen räckte inte i hovrätten
Svea hovrätt friade igår den 30-årige man, som i över ett år suttit häktad misstänkt för att vara den, som tände på hotell Statt i Eskilstuna i februari förra året. Nu förbereder hans försvarare stora skadestråndskrav.
Hovrätten konstaterar i sin dom att det finns en hel del omständigheter, som pekar ut 30-åringen, som gärningsman.
Han var inne på Statt kvällen före branden, hans DNA fanns i de handskar och kläder som hittades längs flyktvägen.
Men var det verkligen han som sågs fly från Statt på de bilder, som tagits på den vitklädde man, som noggrant undvek att visa sitt ansikte för övervakningskamerorna några sekunder efter att branden anlagts.
Samme man, som alltså antas ha lämnat ifrån sig klädesplaggen något senare.
Den man, som syns på bilderna är, enligt hovrätten gärningsmannen, men konstaterar i nästa mening att det inte går att bestämma att den vitklädde mannen också är 30-åringen. Bildkvalitén är för dålig för det, anser rätten.
Och hans DNA i arbetshandskar och kläder från flyktvägen kan ha hamnat i kläderna vid något annat tillfälle och burits av en annan gärningsman, som inte lämnat några spår efter sig.
Allt det här sammantaget gör alltså att hovrätten inte anser det styrkt bortom allt rimligt tvivel att 30-åringen är gärningsmannen även om mycket ändå talar för det. Svea hovrätt är helt enig i sin dom.
Advokat Hans Sundberg har nu försvarat den misstänkte 30-åringen genom tre rättegångar och han är nöjd med hovrättens dom.
– Jag anser att hovrätten värderat bevisen helt enligt praxis, säger han och tillägger att hans klient känner sig lättad och är nöjd.
30-åringen har suttit häktad sen i april förra året, och försvaret planerar att kräva ett stort skadestånd för honom för de närmare 13 månader han suttit frihetsberövad.
– Det kommer vi givetvis att göra, under förutsättning att domen vinner laga kraft. Dels för att han suttit häktad så länge, dels för att han blivit så uthängd i lokaltidningarna i Eskilstuna, säger advokat Hans Sundberg.
När nivån på skadeståndet har diskuteras så har summor på mer än en miljon kronor nämnts som kompensation för frihetsberövande och kränkningar.
Den ersättning som Justitiekanslern har för lidande ger runt 200 000 kronor i skadestånd, men det beloppet kommer bli högre om brottet anses som grovt. Att han redan har blivit dömd spelar med in i skadeståndsfrågan, menar Britt-Mari Lundberg, byråchef på JK.
– Man tänker att lidandet varit större om han är dömd en gång redan, och kanske led större kval i häktet när han funderade över hur det skulle gå i hovrätten, det kan göra att skadeståndet blir högre, säger Britt-Marie Lundberg på JK.
Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem, numera anlitad rättsexpert i olika media tror även att det kommer att bli ett stort skadestånd, om domen vinner laga kraft.
– Det är alldeles självklart att det rör sig om stora belopp när man suttit frihetsberövad under så lång tid som det här är frågan om, säger Sven-Erik Alhem.
Alexandra Edman
alexandra.edman@sr.se
Reino Helin
reino.helin@sr.se
Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se