Piloter avvisade medlarbud

Nästan allt flyg ställs in på måndag

Både Gotlandsflyg och Skyways har beslutat ställa in sina flygningar på måndag, efter att pilotfacket sagt nej till medlarnas bud. Däremot flyger SAS en tur fram och tillbaka.

Det medlarbud på nytt kollektivavtal som presenterats för parterna förkastades av pilotfacket, medan arbetsgivarna sa ja.

Det handlar om löner och anställningsvillkor för regionalflygets piloter.

Strejkvarslet gäller från måndag för piloterna på Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg, vilket innebär att trafiken till och från Visby flygplats stoppas. SAS berörs inte av måndagens strejkvarsel och därför kan deras avgång på måndagseftermiddagen genomföras..

Alla de 2 000 medlemmarna i Svensk Pilotförening tas ut i konflikt på onsdag, om ingen uppgörelse nås innan dess.

- Det är verkligen tragiskt, framför allt för att det är fruktansvärt skadligt för flygbolagen att än en gång riskera drabbas av driftsavbrott, säger flygarbetsgivarnas förhandlingschef Elisabeth Holming-Schiller.

Både Skyways och Gotlandsflyg meddelade på fredagen att de beslutat ställa in alla sina flygningar på måndag, oavsett om konflikten är löst innan dess eller inte. Förhandlingar mellan parterna ska hållas söndag och måndag. Köpta biljetter kommer att återbetalas.

En första strejkomgång stoppade det gotländska flyget 27-28 maj.