3 juni 2010

Sommarens vinfavoriter

Sommarens inträde har påverkat Menys vinpratare Karsten Thurfjell, och här väljer han några favoriter som håller i värmen.

Med våra fyra utpräglade årstider så påverkas våra preferenser starkt av klimatet. Det tänkte jag inte minst på i går, när jag träffade några kollegor som provade igenom Systemets grundsortiment av starkviner, precis när en riktig försommarvärme drabbade Stockholm. Att då uppskatta ett portvins kvalitéer är sannerligen inte lätt, men hur lockande var det inte med en iskall, riktigt torr Sherry i sommarhettan? Man behöver salta nötter och oliver, och till det, den magnifikt torra La Guita Manzanilla, som dessutom inte är starkare än 15 procent och faktiskt fungerar utmärkt som vanlig måltidsdryck, till alla typer av skaldjur, ostar eller salt mat i allmänhet. Torr Sherry har hamnat lite i skymundan, trots att våra nutida ätvanor matchar den här nötiga, jästiga och friskt syrliga oxidtonen så perfekt. Jag kan bara uppmana att gå på det igen, 94 kronor och nummer 8201 för La Guita Manzanilla. Är man försiktig tar man en halva för 47, men se till att hålla den kall, det är så det är tänkt, och aromerna räcker sannerligen till.

Något annat man gillar så här är års är bubblor. Det hör förstås till examensritualerna, men det gångna decenniets stora bubbelboom MÅSTE också inneburit att många av oss upptäckt hur gott det är med mousserande till mat. Och då behöver det inte vara Champagne i glasen. Äppliga och citruspräglade aromer från svala områden lägger sig perfekt till färska och anrättade skaldjur.

Chilenska Cono Sur Brut är en ganska ny produkt som kommer från den sydligaste och mycket svala regionen Bio-Bio, och det är gjort på 93% Chardonnay, 6% Riesling och 1% Pinot Noir, en rätt originell blandning som inte försöka konkurrera med Champagne. Karaktären är lättsammare med friska blommiga toner, parat med en lätt gräddighet från den tredjedel Chardonnay som får jäsa på nya ekfat. Fräs några räkor med vitlök och en aning chili, och mötet är dramatiskt gott. Cono Sur Brut har nummer 6894 och priset 80 kronor.

Champagnevurmen tycks ha lagt sig en aning, vilket också visar sig i det diskret krympande sortimentet. Ett tag kändes champagnehusen som institutioner med givna platser på hyllorna, och man inbillar sig ibland att Systembolaget tar något slags ansvar för kvalitetsproducenters närvaro. Så är det förstås inte. I neutralitetens namn är det enbart konsumentens efterfrågan som styr, och plötsligt märkte jag att några av dom stora namnen blivit mer sällsynta, exempelvis Louis Roederer Brut Premier, en ständig favorit bland vinskribenter, men i lite högre prisläge, där försäljningen sjunkit. Man klassas ner till en kategori som säljs i färre butiker, vilket förstås sänker försäljningen ytterligare, och med djungelns lag påskyndas utsorteringen. Så har det varit länge, i EU:s namn, och det hårda trycket på vår grönskyltade detaljist att neutralt släppa in nyheter, matchas av motsvarande brutalitet i andra ändan. Kvalitén förväntas reglera sig själv – av marknaden.

I alla fall öser man på med många bra roséer till sommarens utbrott, och i tisdags kom några för er som söker ytterligare snits, och något som kan vara kul att pröva är hur bra en kraftig rosé passar till utegrillat kött, trots en så mycket lättare struktur.

De toskanska Scalabrone Rosato från Antinori och Castello di Ama Rosato har tillräckligt tryck i frukten för att skölja ner biffiga tuggor, och körsbärssyrlig fräschör om man i stället lägger skaldjur eller kyckling på grillen. Även chilenska Montes Cherub Rosé har utpräglat tycke för brända proteiner, för 99 kronor, med nummer 99084.

Scalabrone med nummer 99889 kostar 119 kronor, och Castello di Ama med nummer 99549 går på 145 kronor.

Men självklart längtar många utegrillare efter rött, och när jag ändå är på den lite exklusivare nivån vill jag nämna ett vin från Rhônedalen som imponerar mer och mer för varje år, Vacqueyras Montirius Le Clos 2007. Det görs av paret Christine och Eric Saurel som med stor framgång  infört biodynamiska metoder, Le Clos är hälften var av Syrah och Grenache som lagrats på cementtankar och inte sett en gnutta ek, bara ren, mörk, häftigt violkryddig frukt med toner av lagerblad, charkbutik och pinjeskog. Ytterst komplext och ändå kraftigt nog för att överleva i grilloset. Nummer 99056 har Vacqueyras Montirius Le Clos med prislappen 205 kronor.

Och så har vi ju då någon av Nationaldagens bakelser att skölja ner, och till sommarens alla bakade och bärpräglade desserter tar jag universalmedlet Asti Spumante. Detta söta, blommiga och friska bubbel är en balanserad dessert i sig, men också med låg, drickvänlig alkoholhalt, 7 procent, och omvittnat goda nersköljningsegenskaper. Dom välkända Asti Cinzano och Asti Martini finns i stort sett överallt och kostar 75 respektive 69, fast ännu godare är Moscato d'Asti Prunotto, som återkom till Systemet i tisdags med numret 98040 och priset 99 kronor. Lätt, sött, skummande och barnsligt gott med friskt blommiga nyanser och snitsig syra.

Sherry

8201 La Guita Manzanilla, Jerez, Spanien 94:- (½-fl 47:-)

Mousserande

6894 Cono Sur Brut, Valle del Bío-Bío, Chile 80:-

7602 Louis Roederer Brut Premier, Champagne, Frankrike 355:- (½-fl 185:-)

Rosé

99084 Montes Cherub Rosé of Syrah 2009, Colchagua, Chile 99:-

99889 Scalabrone Rosato 2009, Antinori, Bolgheri, Italien 119:-

99549 Castello di Ama Rosato 2009, Toscana, Italien 145:-

Rött

99056 har Vacqueyras Montirius Le Clos 2007, Rhône, Frankrike 205:-

Dessertbubbel

7706 Asti Martini, Piemonte , Italien 69:- (½-fl 41:-)

7711 Asti Cinzano, Piemonte, Italien 75:- (½-fl 44:-)

98040 Moscato d'Asti Prunotto, Piemonte, Italien 99:-